ZF 24

An slab pentru producţia de vin: minus 25% faţă de 2012

An slab pentru producţia de vin:  minus 25% faţă de 2012

Autor: Ioana David

18.09.2014, 12:08 314

Patronatul Naţional al Viei şi Vinului estimează că anul acesta producţia de vin va fi mai mică cu 25% comparativ cu 2012, an pe care l-a luat ca reper, pentru că în 2013 s-a înregistrat supraproducţie.

"Anul de recoltă viticolă 2014 este un an dificil din punct de vedere al precipitaţiilor, în general abundente la nivel naţional, grindina afectând anumite regiuni viticole precum Iaşi, Huşi, Mehedinţi, Banat, rezultând o imensă presiune din punct de vedere fitosanitar asupra plantaţiilor de viţă de vie", a declarat Ovidiu Gheorghe al PNVV, directorul general PNVV.

La nivelul ţării există diferenţe semnificative de producţie între regiuni, cele mai afectate în ceea ce priveşte media la hectar fiind Banat, Mehedinţi, Drăgăşani şi Tulcea. PNVV spune că mulţi dintre producători nu au putut să îşi facă tratamentele necesare la timp din cauza ploilor care au căzut şi care au împiedicat accesul în vie, însă cei care au realizat aceste tratamente nu au avut pierderi semnificative comparativ cu o producţie normală.

Din punct de vedere calitativ există premise ca producţia din acest an să fie foarte bună dacă toamna călduroasă va continua, iar între zi şi noapte vor fi diferenţe ridicate de temperatură, ceea ce permite acumularea aromelor.

PNVV estimează că preţul de vânzare al vinului nu va creşte deorece există supraproducţie din 2013 şi stocuri în crame care aşteaptă să iasă la vânzare.

.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO