Analiză Business Construct. Constructorii apelează tot mai des la prefabricate, în lipsa muncitorilor

16 feb 2017 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Producătorii de prefabricate din beton „turează mo­toa­rele“ pentru a face faţă cererilor venite din partea con­structorilor de malluri şi birouri, care au început să renunţe tot mai mult la turnarea betonului direct pe şantier. Cauza este tot problema lipsei de forţă de muncă, de care se plâng companiile de construcţii în ultima perioadă. Prefabricatele presupun mai puţină forţă de muncă necesară pentru a turna betonul, iar timpul de finalizare a structurii este mai redus.

„Prefabricatele sunt într-adevăr preferate betonului turnat pe şantier, dar nu la orice fel de construcţii, ci doar la cele din logistică, la malluri, la birouri momentan. În rezidenţial nu se folosesc aproape deloc. Nu mai există atât de multă forţă muncă disponibilă care să stea pe şantier să toarne beton. În plus, timpul pentru instalarea prefabricatelor e mai scurt, iar calitatea e mai bună, şantierele sunt mai curate“, spune Gabriel Colobăţiu, preşedintele Prefbeton, Asociaţia Producătorilor de Prefabricate din Beton. Printre companiile care au apelat la această strategie se numără şi Bog’art, care construieşte prima fază a proiectului de birouri The Bridge, de la Orhideea. Geo Mărgescu, directorul Forte Partners, dezvoltatorul proiectului spunea într-un interviu acordat ZF că s-a apelat la utilizarea prefa­bri­catelor, cu toate că este o operaţiune mai costisi­toare decât cea de turnare a beto­nului direct în şan­tier, de­oarece permite o res­pec­ta­re mai strictă a progra­mului de construcţie, dar şi lipsa de muncitori cu care se mai confruntă compa­niile din domeniu.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 16.02.2017

 
Cuvinte cheie:
Constructorii
, muncitori
, prefabricate
, calitate
, forta de munca
, Bog’art
,
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide