Companii

Analiză: Industria locală, a doua cea mai mare scumpire la gaze din Europa. Rezultatul? Producţia de gaze este atât de mare încât economia nu mai are ce să facă cu ea

Analiză: Industria locală, a doua cea mai mare scumpire...

Autor: Roxana Petrescu

16.07.2016, 00:00 1864

România dovedeşte că mai are potenţial pentru producţia de gaze atât pe uscat, cât şi offshore, după 100 de ani de extracţie, dar după scum­pirile aplicate în ultimii ani în numele alinierii la standardele euro­pene, nu mai are cine să ardă gazul. „Vestea bună“ este însă că se construiesc conducte de export. Între timp, două din trei locuinţe din România se încălzesc sau îşi prepară mâncarea la butelie sau la foc cu lemne pentru că nu sunt legate la reţeaua de gaze.

În perioada 2011-2015, preţul gazelor pentru consumatorii industriali de talie medie a crescut cu aproape 36%, arată calcu­lele făcute de ZF pe baza datelor pu­blicate de Eurostat. Cu aceste procente, Ro­mânia ocupă locul secund în campio­natul european al scumpirilor la gaze, prima poziţie fiind ocupată de Marea Britanie, care a bifat aproape 46%. Preţurile Eurostat pentru consu­matorii industriali de talie medie sunt fără taxe, instituţia publicând pentru fiecare an un preţ care este media primului semestru.

La nivel european au fost însă şi state în care factura suportată de industrie a scăzut, exemple în acest sens fiind Lituania sau Slovenia, unde preţurile s-au redus cu 20% în perioada analizată.

Consumatorii de gaze din România sunt alimentaţi prin intermediul unui coş compus din gaze din producţia internă şi din importuri, structura acestui coş fiind stabilită de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

În 2011, de exemplu, 25% din consu­mul intern de gaze a fost asigurat din im­porturi. De la finalul anului 2012 însă, Ro­mâ­nia a început să aplice un calendar de eliminare treptată a preţurilor regle­men­tate la gazele naturale, până la acel moment gazele din producţia internă fiind vândute la un preţ chiar şi de patru ori mai mic faţă de cele importate din Rusia. Ţinta a fost de a aduce preţul gazelor locale la nivel european, prin această mişcare România renunţând la unul dintre avantajele strate­gice aduse de resursele interne.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO