Companii

Analiză: Investitorii în hoteluri fac „upgrade“, spre patru şi cinci stele

Autor: Mădălina Dediu Panaete

09.02.2018, 00:07 718

Numărul hotelurilor din România a crescut în ultimii trei ani cu mai puţin de 70 de unităţi, adică cu 4%, însă la nivelul categoriilor se observă schimbări majore, arată o analiză a ZF pe baza datelor de la Ministerul Turismului.

În total, anul trecut funcţionau în România 1.688 de unităţi hoteliere, mai mult cu 4% faţă de anul 2014. Ca număr de unităţi, cea mai mare creştere procentuală a înregistrat-o categoria hotelurilor de cinci stele (peste 16%), fiind urmată de seg­mentul unităţilor clasificate la patru stele. Pe de altă parte, numărul de unităţi de 1 şi 2 stele a scăzut cu circa 14% faţă de anul 2014.

Cu toate acestea, la nivelul numărului de camere şi paturi, cea mai importantă creştere a fost înregistrată de unităţile clasificate la patru stele, de peste 26%.

Astfel, în cele 348 de hoteluri de patru stele numărul camerelor a ajuns la 26.300, în timp ce numărul paturilor a depăşit pragul de 51.000, arată cal­culele ZF.

Un avans important se poate observa şi la categoria cinci stele, unde numărul de camere a depăşit pragul de 3.900.

Ritmul de creştere mai mare al un­ităţilor clasificate la patru şi cinci stele poate fi pus şi pe seama in­ves­tiţiilor făcute în ultimii ani în recon­versia hotelurilor vechi, clasificate la 2 sau 3 stele, şi transfor­marea lor în uni­tăţi hoteliere de patru stele, de cele mai multe ori.

Un exemplu este hotelul de trei stele Jiul din Craiova renovat în 2015 şi pus sub umbrela brandului Ramada Plaza, de patru stele.

Astfel, 162 de camere au trecut la altă categorie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO