Companii

Analiză ZF. Drama businessului românesc: Jumătate dintre cele mai mari 50 de firme antreprenoriale din 2009 sunt azi în insolvenţă sau faliment. În opt ani au dispărut afaceri de 13 mld. lei şi 16.000 de angajaţi

Analiză ZF. Drama businessului românesc: Jumătate...

Autor: Dana Ciriperu

06.04.2017, 00:08 3570

Insolvenţa şi falimentul au pus la pământ în 8 ani 22 de companii antreprenoriale. Acestea erau în primele 50 în 2009, când aveau afaceri de 13 miliarde de lei şi 16.000 de angajaţi.

Doar 28 dintre cele mai mari 50 de companii antreprenoriale din 2009, anul în care criza a lovit economia locală, au reuşit să supravieţuiască, iar celelalte 22 de firme sunt fie în insolvenţă, fie în faliment sau sunt radiate. Aceasta este una dintre cele mai dramatice imagini asupra capi­talului privat românesc din ultimul deceniu.

Dacă Romstrade, Leonardo sau Astral Impex au fost marile insolvenţe ale primilor ani de criză (2009-2010), un alt grup de com­panii româneşti a rezistat perioadei de atunci prin reorganizare, prin vânzare de active, prin procese dure de restructurare. Şi totuşi nici acestea nu au fost de ajuns. Polisano, compania de distribuţie farmaceutică din grupul construit la Sibiu de medicul Ilie Vonica (antreprenorul a decedat în 2014), a depus armele în 2016, când din insolvenţă a cerut direct intarea în faliment. Tot în Sibiu, grupul Ambient, controlat de Ioan Ciolan, a intrat în insolvenţă şi apoi în reorganizare, deşi antreprenorul a încercat în ultimii ani mai multe variante de a-şi redresa businessul. Nici acest an nu a înce­put mai bine pentru businessul antreprenorial, cinci companii cu vânzări de peste 3,5 mld. lei - Transenergo COM, Romcab Târgu-Mureş, Arelco Power, KDF Energy şi Teamnet International - cerându-şi insolvenţa şi pre­gătind acum dosare de reorganizare pe care să le prezinte principalilor creditori.

Din 2008 până astăzi sunt peste 130.000 de companii afectate de insolvenţă şi doar 3-4% din ele reuşesc să meargă înainte cu planuri de reorganizare aprobate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO