Companii

Analiză ZF: Top 10 cei mai mari traderi de cereale şi plante oleaginoase din 2016. Mihai Anghel, proprietarul Cerealcom Dolj, este singurul exportator român din clasament

Piaţa comerţului cu cereale este dominată de companii cu acţionariat străin, pentru care România reprezintă o piaţă-cheie de aprovizionare

Piaţa comerţului cu cereale este dominată de companii cu acţionariat străin, pentru care România reprezintă o piaţă-cheie de aprovizionare

Autor: Roana Rotaru

23.03.2017, 19:30 3131

Exporturile de produse ale agriculturii şi ale vânătorii au depăşit 3,7 miliarde de euro în 2016 înregistrând un avâns de 11% faţă de anul precedent, cea mai mare creştere din ultimii patru ani, potrivit datelor publice, o creştere pe care specialiştii din agrobusiness o pun pe seama exporturilor mai mari de cereale de anul trecut, în special de grâu.

„În 2016 s-au exportat mai multe cereale decât în anul anterior. Grâul este principala cultură care a contribuit  la această creştere de 11% a exporturilor de produse ale agriculturii şi ale vânătorii. În funcţie de cum evoluează exportul de cereale variază şi valoarea totală a exporturilor de produse ale agricuturii şi ale vânătorii“, a declarat pentru ZF Toma Adrian Dinu, decanul Facultăţii de Management Agricol, din cadrul Universi­tăţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veteri­nară din Bucureşti (USAMVB).

Liderul exporturilor de cereale şi oleaginoase, după valoarea exporturilor din 2016, este ADM Trading România, o compa­nie cu acţionariat american, condusă de cetăţeanul german Soenke Drebling.

Vânzările traderului american se ridicau la 530 mil. euro în 2015, un an în care com­pania a înregistrat o pierdere de 2,6 mil. euro, rezultate obţinute cu ajutorul a 74 de angajaţi, potrivit datelor publice.

Singurul expor­tator român din topul celor mai mari traderi de ce­reale este Mihai Anghel, pro­prie­tarul Ce­re­al­com Dolj, care a vândut anul trecut cereale de aproape 200 mi­lioane de euro, în creş­tere cu 15% faţă de anul precedent.

„Anul trecut am vândut mai mult, peste un milion de tone de cerale faţă de 780.000 tone în 2015. Am intrat pe noi pieţe de des­facere, în Egipt care este principalul con­sumator mondial de cereale. Anul trecut am vândut de 196 mil. euro“, a spus producătorul agricol şi traderul de cereale din Segracea, judeţul Dolj.

Piaţa comerţului cu cereale este dominată de companii cu acţionari străini care au venit în România în urmă cu mai bine de 15 ani, au cum­părat depozite ieftine vândute „pe bucăţi“ de stat şi au dezvoltat treptat reţele de logistică de-a lungul Dunării şi în portul Constanţa, zo­ne strategice pentru agrobusinessul românesc.

Valoarea producţiei agricole a României a fost de circa 15 miliarde de euro în 2016, în scădere cu 2,7% faţă de anul precedent, potrivit datelor INS.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO