Companii

Anca Vlad a obtinut un credit sindicalizat de 80 mil. euro

22.03.2007, 19:51 34

Grupul de firme Fildas cu activitati in industria farmaceutica, detinut de Anca Vlad, a contractat un credit sindicalizat de 80 mil. euro, managerul sindicatului format din unsprezece institutii financiare fiind Citibank Romania.
Consultantul financiar al Fildas pentru acest imprumut a fost Deloitte Romania. Facilitatea are o perioada de maturitate de cinci ani si va fi utlizata pentru finantarea capitalului rulant al Fildas si a operatiunilor de dezvoltare prin investitii.
"Creditul a fost contractat pe baza unui plan de afaceri considerat de institutiile financiare internationale care au participat in sindicalizare ca fiind viabil si solid. Din suma totala de 80 mil. euro, 50 mil. euro sunt destinati capitalului de lucru. 10 mil. euro fiind acordati pentru investitii. La aceasta se adauga suma de 20 mil. euro, care au destinatie optionala putand fi folosita in ambele scopuri", a declarat pentru ZF Anca Vlad. Membrii sindicalizarii sunt Alpha Bank Romania, Bancpost, Citibank Romania, Garanti Bank, HVB Tiriac Bank, Investkredit Bank, OTP Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, BRD Societe Generale, UniCredit Romania.
"Citi si-a confirmat din nou pozitia de lider pe piata romaneasca a sindicalizarilor, reusind sa stranga fonduri aproape de doua ori mai mari fata de suma initiala de 60 de milioane de euro pentru care a fost lansata tranzactia. Facilitatea s-a incheiat, intr-un final, la 80 de milioane de euro", a declarat Shahmir Khaliq, Citi Country Officer.
Grupul Fildas a fost infiintat in 1991 de catre Anca Vlad, si a crescut de la o cifra de afaceri de 2 mil. dolari la peste 200 mil. dolari (aproape 160 mil. euro) in 2006. Totodata, numarul angajatilor a ajuns la 1.600 la finalul anului trecut. Dintre acestia, 600 sunt implicati in activitatea de distributie (14 centre logistice si depozitul din Bucuresti), 800 lucreaza in reteaua de farmacii si 200 in media si marketing. Profitul net inregistrat de grupul Fildas anul trecut a fost de 9 mil. euro, care va fi reinvestit aproape in totalitate. Fildas este activa pe segmentul distributiei de medicamente prin Fildas Trading si pe cel de retail prin reteaua Catena. Distribuitorul este unul dintre principalii zece jucatori pe piata de profil, iar lantul de farmacii - al doilea dupa numarul de unitati.
Anul trecut, sectorul farmaceutic a atras una dintre cele cele mai mari finantari private de pe piata, cand A&D Pharma a imprumutat 100 mil. euro de la un sindicat condus de Citibank Londra.
Principalii concurenti ai Fildas pe segmentul distributiei de medicamente sunt Mediplus, Relad, Farmexim, Farmexpert sau Europharm. Acestia si-au dezvoltat complementar si propriile lanturi de farmacii.
Pe piata locala exista in prezent peste 5.000 de farmacii, dintre care mai putin de 20% sunt reunite sub branduri. Printre cele mai importante retele de retail farmaceutic se numara Catena, Sensiblu, Help Net, City Pharma sau Dona.
Valoarea pietei farmaceutice a fost de circa 5, 47 mld. lei (1,5 mld. euro), cu aproape 20% mai mult ca in 2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO