Companii

Anca Vlad: Autoritatile au reactionat foarte tarziu la semnalele crizei. Nici acum nu vad pericolul cu adevarat

Anca Vlad: Autoritatile au reactionat foarte tarziu la semnalele crizei. Nici acum nu vad pericolul cu adevarat

Anca Vlad, proprietara Fildas: Anul acesta avem programate investitii de intretinere, nu si investitii greenfield. Este pentru prima data in istoria Fildas cand se intampla acest lucru. Compania merge pe un risc minim

17.06.2009, 17:30 63

"S-a reactionat foarte tarziu la semnalele de criza care erau evidente de anul trecut. Nici acum autoritatile sau politicienii nu vad pericolul prelungirii acestei crize. Au trecut numai cateva luni de la estimarile optimiste de la inceputul anului la cele pesimite din prezent", a spus Anca Vlad, unul dintre cei mai cunoscuti antreprenori din industria farma.

Mediul de business are nevoie, in opinia ei, de un dialog cu autoritatile, iar programul Prima casa initial "ajuta", insa nu este suficient.
"Sunt optimista. Vad revenirea economiei anul viitor si vad Romania capabila sa reziste unei lovituri putrenice cum este criza economica, pentru ca a rezistat si altor lovituri", a mai spus Anca Vlad.
In ceea ce priveste grupul de firme pe care il controleaza, restructurarile au inceput inca de la mijlocul lui 2008 pe partea de distributie. Acest segment al pietei farmaceutice a fost anul trecut afectat de inghetarea pretului la medicamente.
"Noi am simtit inca de anul trecut (criza - n. red.) si am facut restructurari din august cand semnalele erau evidente. Am restructurat 80 de posturi in special pe partea de distributie", a spus Vlad.
 
Profit simbolic
Reducerea numarului de angajati din distributie a fost compensata de angajarile din retail, astfel ca numarul total de personal din grup se mentine constant la circa 1.500 de oameni.
Grupul cuprinde in principal reteaua de farmacii Catena si distribuitorul Fildas Trading, iar pentru acest an s-a bugetat o cifra de afaceri de aproximativ 200 mil. euro, in usoara crestere comparativ cu nivelul din 2008. "Ramanem optimisti in ceea ce priveste evolutia businessului. Ca si profit ne asteptam sa fie foarte simbolic", a mai spus Vlad.
Separat, distribuitorul Fildas Trading, unul dintre primii zece jucatori din domeniu, a inregistrat in primul trimestru al acestui an o cifra de afaceri de 190 mil. lei (44,6 mil. euro), in crestere cu 3% comparativ cu nivelul din perioada similara a anului trecut.
Profitul dupa primele trei luni a fost de 3 mil. lei (0,7 mil. euro), in scadere cu 25% fata de primul trimestru al anului trecut. In cadrul Fildas Trading lucreaza acum 504 oameni.
 
Proiectul din Bulgaria a fost inghetat
Pe de alta parte, farmaciile Catena, a doua cea mai extinsa retea de pe piata locala dupa Sensiblu, parte a A&D Pharma, a avut in primele trei luni ale acestui an vanzari de 112 mil. lei (26,3 mil. euro), in crestere cu 38% fata de perioada similara din 2008. Avansul puternic a fost de altfel specific tuturor retelelor de farmacii si a ajuns in unele cazuri si la 90% la acest inceput de an.
Evolutia s-a bazat pe eliminarea plafoanelor de la farmacii si la cresterea nivelului de compensare pentru pensionari. Catena opereaza aproximativ 200 de unitati.
"Anul acesta avem programate investitii de intretinere, nu si investitii greenfield. Este pentru prima data in istoria Fildas cand se intampla acest lucru. Compania merge pe un risc minim", a spus Anca Vlad.
Investitii erau programate in farmacii si in productia sub contract manufacturing, la care insa grupul a renuntat. De asemenea, Fildas derula si un proiect in Bulgaria, unde a infiintat o entitate si are doi angajati, care insa este inghetat pana la "limpezirea apelor".
"Era un test", spune Anca Vlad. Grupul sau concureaza cu Mediplus, Relad, Farmexim, Farmexpert, Polisano, Montero in distributie si cu Sensiblu, City Pharma, Help Net, Dona si Centrofarm in retail. Piata farmaceutica s-a apropiat de 2 mld. euro anul trecut.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO