Companii

Andrei Rădulescu, senior economist Banca Transilvania: Ne aşteptăm la decelerarea dinamicii fluxurilor comerciale internaţionale în 2018-2019

Andrei Rădulescu, senior economist Banca Transilvania:...

Autor: Roxana Rosu

19.09.2017, 14:31 174

Dinamica schimburilor comerciale internaţionale ale României se va diminua în perioada 2018-2019, faţă de avansul de 8,4% estimat în acest an la exporturi şi de 9,2% la importuri, prognoza ţinând cont de semnalele de maturitate ale ciclului economic post-criză şi de rebalansarea mix-ului de politici economice pe plan intern, cu impact asupra costurilor de finanţare, potrivit analizei realizată de Andrei Rădulescu, senior economist al Băncii Transilvania.

Cele mai recente statistici publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS) indică ajustarea deficitului balanţei comerciale cu bunuri în iulie (spre cel mai redus nivel din ultimele cinci luni), evoluţie determinată de redinamizarea exporturilor, sub influenţa climatului pozitiv din Zona Euro (principalul partener economic) şi a deprecierii cursului real efectiv al monedei naţionale.

În primele şapte luni, exporturile de bunuri au crescut cu 9,4% an/an, la 36 miliarde euro, evoluţie susţinută de accelerarea economică, globală şi europeană, şi de deprecierea cursului real efectiv al monedei naţionale (în medie cu 2,2% an/an).

Exporturile comunitare au urcat cu 9,9% an/an la 27,4 miliarde euro, iar cele extra-comunitare s-au majorat cu 7,9% an/an, la 8,7 miliarde euro.

Importurile de bunuri au consemnat un avans de 12,6% an/an, la 43 miliarde euro, pe fondul climatului pozitiv din sfera consumului, susţinut de mix-ul relaxat de politici economice.

Prin urmare, în perioada ianuarie-iulie 2017 balanţa comercială cu bunuri a înregistrat un deficit de 6,8 miliarde euro, în intensificare cu 33,2% an/an. Deficitul din relaţiile comerciale cu bunuri cu ţările comunitare s-a adâncit cu 10,2% an/an, la 5,2 miliarde euro.

De asemenea, deficitul balanţei comerciale cu bunuri cu ţările extracomunitare s-a intensificat cu 279% an/an, la 1,7 miliarde euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO