Companii

Andrei Rădulescu, senior economist BT: Ritmul de creştere a salariului real va scădea pe termen mediu, pe fondul maturităţii ciclului post-criză, rebalansării politicii economice şi accelerării inflaţiei

Andrei Rădulescu, senior economist BT: Ritmul de...

Autor: Roxana Rosu

12.12.2017, 10:30 314

Salariul real a decelerat în octombrie la 10,6% an/an, cel mai redus ritm din septembrie 2015, odată cu  accelerarea inflaţiei, iar dinamica anuală va continua acest trend pe termen mediu, pe fondul maturităţii ciclului post-criză, rebalansării politicii economice şi accelerării inflaţiei, este de părere Andrei Rădulescu, senior economist Banca Transilvania.

Datele publicate de  Institutuli Naţional de Statistică indică o creştere a salariului mediu net cu 0,7% lună/lună şi cu 13,5% an/an la 2.392 lei în octombrie (nivel record), evoluţie susţinută de politica de venituri şi de climatul favorabil din piaţa forţei de muncă.

Pe piaţa monetară ratele de dobândă au continuat să scadă pe scadenţele foarte scurte: overnight la 0,81%/1,22%. Curba randamentelor s-a deplasat în sus, în medie cu două puncte bază, avansul fiind mai pronunţat pe scadenţele scurte. Rata de dobândă la titlurile de stat la 10 ani a urcat cu un punct bază la 4,405%. Ministerul de Finanţe a respins ieri toate ofertele băncilor la licitaţia cu obligaţiuni scadente în aprilie 2023 (volum de 200 milioane lei).
Piaţa de acţiuni s-a corectat (indicele BET cu 1%), pe un rulaj în scădere la 6,2 milioane euro.

În acelaşi timp, exporturile de bunuri au crescut cu 13,3% an/an la 5,8 miliarde euro în octombrie, nivel record, evoluţie susţinută de accelerarea economică globală şi europeană. Importurile de bunuri au consemnat un ritm mai puternic de creştere, 16,7% an/an la 7,1 miliarde euro, maxim istoric, pe fondul accelerării cererii interne, sub influenţa mix-ului relaxat de politici economice. Deficitul balanţei comerciale cu bunuri s-a intensificat cu 29,1% an/an, la 10,2 miliarde euro.

”În scenariul macroeconomic central BT ne aşteptăm la decelerarea dinamicii anuale a exporturilor şi importurilor în trimestrele următoare, pe fondul maturităţii ciclului economic post-criză şi majorării costurilor de finanţare”, a mai spus Andrei Rădulescu. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO