Companii

Angajatorii români sunt cei mai încrezători din zona EMEA când vine vorba de perspectiva de angajare în T1 2018 şi au cel mai ridicat grad de optimist din ultimii 9 ani

Angajatorii români sunt cei mai încrezători din zona...

Autor: Roxana Rosu

12.12.2017, 12:32 319

Angajatorii români dau dovadă de cel mai ridicat grad de optimism în ceea ce priveşte ritmul de angajare din ultimii nouă ani, 22% dintre ei prognozând o creştere a numărului de angajaţi în primul trimestru al anului viitor, potrivit studiului ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă.

Perspectivele de angajare din trimestrul I/2018 sunt cele mai luminoase raportate din trimestrul II/2009 până în prezent, angajatorii români fiind cei mai optimişti din regiunea EMEA în ceea ce priveşte activitatea de angajare în intervalul ianuarie – martie 2018, alături de cei sloveni.

Previziunea Netă de Angajare ajustată sezonier este de +17%, cea mai puternică raportată în ţara noastră de la începutul anului 2009 până acum, îmbunătăţindu-se faţă de intervalul ianuarie – martie 2017 cu 3 puncte procentuale.

Având în vedere că 22% dintre angajatori prognozează o creştere a numărului de angajaţi, doar 12% prevăd scăderi de personal şi 64% nu anticipează nicio modificare, perspectivele de angajare la început de 2018 sunt pozitive în toate regiunile şi sectoarele de activitate şi indiferent de dimensiunea organizaţiei, făcând excepţie doar micro-organizaţiile, adică cele cu până la zece angajaţi, unde angajatorii raportează o Previziune Netă de Angajare negativă de -2%.

Cele mai optimiste în ceea ce priveşte activitatea de angajare din primele trei luni din 2018 sunt organizaţiile mari, cu peste 250 de angajaţi. Acestea raportează o Previziune Netă de Angajare de + 30%, cea mai puternică din istoria sondajului din România la această categorie de organizaţii.

La cota de optimism cea mai ridicată din cei aproape 10 ani de desfăşurare a studiului în România se situează şi angajatorii din sectorul Industrie prelucrătoare, care raportează pentru trim. I/2018 o Previziune Netă de Angajare de +39%.

Perspectivele din sector se îmbunătăţesc atât faţă de trimestrul IV/2017, fiind mai puternice cu 4 puncte procentuale, cât şi faţă de trimestrul I/2017, consolidându-se cu 8 puncte procentuale.

Angajatorii din Construcţii sunt, la rândul lor, mai optimişti decât în trecut, raportând cele mai puternice intenţii de angajare din ultimii aproape şase ani.

Previziunea Netă de Angajare de +21% este cu 6 puncte procentuale mai puternică decât în trim. IV/2017 şi se îmbunătăţeşte cu 11 puncte procentuale faţă de trimestrul I/2017.

Cea mai amplă îmbunătăţire de la trimestru la trimestru, de 14 puncte procentuale, se înregistrează în Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, însă Previziunea Netă de Angajare de +16% raportată în acest sector pentru trim. I/2018 este mai slabă decât cea din anul precedent cu 11 puncte procentuale, cel mai abrupt declin de la an la an din toate sectoarele de activitate analizate.

În schimb, angajatorii din Energie electrică, apă, gaz prognozează cea mai amplă îmbunătăţire de la an la an, de 14 puncte procentuale, raportând o Previziune Netă de Angajare +9%, una din cele mai optimiste pentru acest sector din istoria studiul în România.

Intenţiile de angajare sunt favorabile şi la nivelul celor opt regiuni ale ţării.

Angajatorii din Nord-Vest sunt cei mai optimişti din România, unul din trei intenţionând să angajeze în decursul trimestrului I/2018 şi doar 6% prognozând o scădere de personal, ceea ce rezultă într-o Previziune Netă de Angajare de +33%, cea mai puternică raportată în regiune de aproape zece ani (din trim. III/2008).

Cei mai puţin optimişti sunt angajatorii din regiunea Sud-Vest, însă Previziunea Netă de Angajare de +6% este totuşi mai puternică decât în trim. IV/2017 şi decât în trim. I/ 2017, îmbunătăţindu-se cu 2, respectiv 9 puncte procentuale.

Cele mai semnificative îmbunătăţiri de la trimestru la trimestru şi de la an la an, de 17 puncte procentuale, se raportează în regiunea Nord-Vest, urmată de regiunea Nord-Est, în care Previziunea Netă de Angajare se consolidează faţă de trimestrele IV/2017 şi I/2017 cu 13, respectiv 10 puncte procentuale.

Previziunea Netă de Angajare se obţine făcând diferenţa dintre procentul de angajatori care anticipează o creştere a volumului total de angajări şi procentul de angajatori care prevăd o scădere a angajărilor în locaţia lor, în trimestrul următor. Pentru ţările care au acumulat date cel puţin 17 trimestre consecutiv, printre care şi România, cifrele citate au fost supuse ajustării sezoniere, cu excepţia cazului în care se specifică altfel. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO