Companii

Antreprenori locali. Anca Vlad a dus reţeaua Catena la peste 600 de unităţi. „Nu este uşor să fii antreprenor în România“

Anca Vlad, acţionar al grupului Fildas-Catena: Deşi profiturile realizabile din export sunt mult mai mari decât cele obţinute pe piaţa internă, compania noastră a ales să nu exporte nicio cutie pentru care există cerere internă.

Anca Vlad, acţionar al grupului Fildas-Catena: Deşi profiturile realizabile din export sunt mult mai mari decât cele obţinute pe piaţa internă, compania noastră a ales să nu exporte nicio cutie pentru care există cerere internă.

Autor: Georgiana Mihalache

02.11.2016, 00:07 1714

• În România sunt doar unsprezece companii antreprenoriale cu afaceri de peste un miliard de lei • Distribuitorul Fildas, controlat de Anca Vlad, intră în acest club, după ce a raportat vânzări de 1,6 mld. lei anul trecut, în creştere cu 13% faţă de 2014.

„Nu este uşor să fii antre­prenor în România. S-au făcut progrese în mul­te privinţe în ultimul timp, s-au mai sim­pli­ficat şi clarificat unele noţiuni şi proceduri fiscale, s-au mai lămurit unele prevederi. Ră­mâne însă foarte mult de făcut pentru în­cura­jarea antreprenoriatului, dar şi a inves­titorilor în general”, a spus Anca Vlad pentru ZF.

Anca Vlad, cea care a construit distribuitorul de medicamente Fildas şi reţeaua de farmacii Catena,  are o experienţă de peste 23 de ani în business. În 1993 a pus bazele Fildas Trading, al patrulea distribuitor de medicamente din România, cu afaceri de peste 1,6 miliarde de lei anul trecut, iar şase ani mai târziu, în 1999, a decis să înfiinţeze Catena, liderul pieţei pe segmentul de farmacii, cu venituri de peste 1,8 miliarde de lei anul trecut şi o reţea care a depăşit anul acesta 600 de unităţi la nivel naţional.

„În ceea ce priveşte farmaciile Catena, a fost depăşit pragul de 600 de unităţi. Procesul de deschidere a unei farmacii este de lungă durată, trebuie pregătit cu mult timp înainte, de aceea nu putem da o cifră exactă. Extinderea se face şi în prezent, acolo unde există un potenţial de piaţă pentru grupul nostru, care are cel mai bun rating financiar acordat unei companii din domeniul farmaceutic”. Retailul farma­ce­utic şi distribuţia de medicamente sunt încă teri­torii dominate de afaceri antre­pre­no­riale, unde brandurile Ancăi Vlad se bat cu Sen­siblu, Help Net sau Dona (pe farmacii), res­pectiv Mediplus, Farmexim sau Farm­ex­pert (în distribuţie).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO