Companii

Antreprenorii câştigă valoare. Doi miliardari în euro sunt printre ei

Antreprenorii câştigă valoare. Doi miliardari în euro...

Autor: Dana Ciriperu

18.11.2015, 00:06 897

A zecea ediţie a anuarului Top 100 cele mai valoroase companii din România, care va apărea pe piaţă la finalul acestei luni, aduce pentru prima dată în faţă topul celor mai valoroase 25 de companii antreprenoriale, după ce businessul privat românesc a dat semne că are „ingredientele“ pentru a intra în „liga mare“ a companiilor.

În 2012, niciuna dintre companiile antreprenoriale nu reuşea să spargă pragul de un miliard de euro valoare, iar în clasamentul din acest an sunt doi miliardari, arată datele din catalogul Top 100 cele mai valoroase companii din România, realizat de ZF împreună cu casa de investiţii Capital Partners.

Top cinci companii antreprenoriale de anul trecut valora 3,3 mld. euro, top cinci de anul acesta „face“ 4,2 mld. euro. În 2012, valoarea era la jumătate.

Care sunt cele mai valoroase afaceri antreprenoriale din România? Răspunsul - doar în ediţia din acest an a catalogului.

Ediţia precedentă a avut pe podium operatorul telecom RCS&RDS, Banca Transilvania şi retailerul de bricolaj Dedeman Bacău. Dedeman este şi cea mai mare companie antreprenorială din România după cifra de afaceri din 2014.

Ca pondere în top 100, antreprenorii au avut prezenţe timide în anii de criză. De exemplu, în 2014 au fost doar cinci companii antreprenoriale în top 100 (fără a include aici SIF-urile sau firme precum Mediplus, controlate de antreprenori străini). În ediţia din acest an sunt doi „nou-intraţi“, plus alte 15 firme incluse într-un top dedicat exclusiv antreprenorilor. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO