Companii

Antreprenorii romani au scos peste 250 mil. euro din vanzarea companiilor farmaceutice in ultimii ani. Se mai incumeta cineva sa vanda?

Antreprenorii romani au scos peste 250 mil. euro din vanzarea companiilor farmaceutice in ultimii ani. Se mai incumeta cineva sa vanda?
21.08.2009, 00:00 1468

De profesie medici sau farmacisti, ei au inceput lupta cu giganti de talie mondiala la inceputul anilor '90 pe o piata care abia incepea sa se contureze. Cu o singura exceptie, cea a lui Mihai Miron, nu au fost anuntate investitii noi in industria farmaceutica, in principal din cauza domeniului foarte reglementat si a marjelor mici de profit.

Primii ani de capitalism din Romania au fost anii in care marii producatori internationali incepeau sa inregistreze produsele, iar lupta pentru cote de piata si vanzari era practic inexistenta.

In prezent concurenta in industria de medicamente se apropie de cea din pietele mature, majoritatea companiilor de talie mare fiind prezente si chiar daca au intrat mai tarziu, incep sa isi revendice locul intre primii zece jucatori.

Antreprenorii care si-au bifat exit-ul spun insa ca epoca investitiilor in productia de medicamente a trecut, piata fiind acum apanajul multinationalelor cu suficienta putere financiara pentru a face fata presiunii in crestere pe marje.

 

Nu se mai incumeta antreprenorii sa intre in productia de medicamente

"Nu cred ca vor mai exista noi companii romanesti care sa inceapa de la zero productia de medicamente. Conditiile care au fost dupa anii 1990 nu pot fi repetate si este foarte greu sa incepi de la zero, acum, o companie producatoare de medicamente. Trebuie sa dispui de fonduri, foarte multi bani, sa acoperi, sa identifici domenii de nisa, sa realizezi produse noi, de biotehnologie, care sa incorporeze progres si cercetare", spune Victor Voicu, unul dintre fostii actionari ai producatorului LaborMed.

Voicu este unul dintre fondatorii producatorului si ultimul om de afaceri care a semnat o tranzactie de talie mare in industria farmaceutica. El detinea 26,13% din actiunile companiei care insa erau trecute pe numele sotiei Marilena Jiquidi, iar, potrivit calculelor ZF, ar fi incasat aproximativ 30 mil. euro. Restul titlurilor LaborMed erau in posesia lui Ionel Lovin (26,13%), Iliana Ghita (26,13%), Constantin Mircioiu (6,61%) si Georgi Stoyanov Georgiev (15%).

Voicu dezvolta in prezent Biopharmacy, business unde deruleaza studii clinice de farmacologie, insa este de parere ca principalul obstacol in calea antreprenorilor care ar vrea sa investeasca o reprezinta lipsa specialistilor.

"Mai intai iti trebuiesc oameni, pentru ca eu pun oamenii pe primul loc. Sunt greu de gasit specialisti, daca de bani poti face rost cu ajutorul unui investitor sau a unui fond de investitii. Trebuie sa urmaresti si faptul ca apar tot mai rar entitati noi in lume. Substante chimice, entitati chimice noi apar foarte greu, pentru ca sunt scumpe. Este o munca imensa aceasta proiectare a moleculelor. Uitati-va, si LaborMed a cumparat licente de la Ozone, cu 24 de milioane de euro. Este public", spune Voicu. El nu are in vedere noi investitii in industria de medicamente.

"Nu mai am acum niciun proiect personal, nu am investitii in derulare. Imi termin acum casa si atat. Poate acum copiii vor sa dezvolte ceva", spune Voicu.

 

2006, anul milionarilor in euro

2006 a fost anul in care antreprenorii romani au semnat cele mai multe tranzactii, iar cei care au pierdul acest tren au vazut cum valorile companiilor au intrat serios la apa.

In prima categorie intra si Dan Stoicescu, care a fondat si apoi vandut compania Sindan pentru 145,5 mil. euro.

Dupa vanzare el s-a retras si traieste cu sotia si fiul intr-un sat de langa Geneva. Intr-un articol publicat anul trecut de The New York Times, Stoicescu spunea ca a platit 350.000 de dolari pentru a avea o harta a genomului sau. Antreprenorul roman devenea astfel primul client al companiei Knome specializata in domeniu.

"Prefer sa-mi cheltuiesc banii pe genom decat pe un Bentley sau un avion", spunea Stoicescu pentru The New York Times.

Unul dintre primii antreprenori care au semnat o tranzactie de valoare mare in industria farmaceutica este Mihai Miron, fondatorul Europharm si acum al business-ului Ropharma.

Miron, unul dintre cei mai puternici antreprenori din industria farmaceutica romaneasca, a pus bazele companiei Europharm la inceputul anilor '90, care a urcat in top zece cele mai mari firme farmaceutice. A vandut-o impreuna cu partenerii apoi gigantului GlaxoSmithKline intr-o tranzactie de 45 de milioane de dolari.

Pariul sau, ca si la inceputul anilor '90, il reprezinta activitatea integrata, dar daca atunci a inceput cu productia, acum primul pas l-a reprezentat retail-ul.

Pe lista antreprenorilor cu investitii in productia de medicamente se numara si Mioara Sipos. La inceputul anilor 2000, Mioara Sipos, a vandut alaturi de ceilalti parteneri fabrica de medicamente PharmaTech din Targu Mures catre grupul sloven de medicamente Lek (astazi Sandoz) intr-o tranzactie de circa 10 mil. dolari.

Cu banii obtinuti din aceasta vanzare a fost dezvoltata afacerea Ivatherm, in domeniul productiei de dermocosmetice, business condus acum de Ruxandra Hurezeanu, fiica Mioarei Sipos.

 

Putine deal-uri in distributia de medicamente

Daca in productia de medicamente au fost mai multi antreprenori care si-au vandut afacerile, in distributie lista este mai scurta: Eugen Banciu si Adrian Tarus.

In 2006, omul de afaceri Eugen Banciu era primul din segmentul distributiei de medicamente care semna vanzarea a 60% din actiuni catre nemtii de la ANZAG.

El pastreaza si acum restul de 40% din titluri. Banii din acest exit, estimati la momentul semnarii la circa 20 de milioane de euro, au mers in finantarea Farmaciilor Dona, o alta afacere la care Banciu detine actiuni, si in investitii imobiliare.

Tot in 2006, Adrian Tarus a vandut pachetul majoritar de actiuni catre grupul ungar Gedeon Richter, intr-o tranzactie care a depasit 14 milioane de euro.

La momentul finalizarii tranzactiei, Tarus spunea ca are in vedere demararea de afaceri in domeniul imobiliar si in industria farma.

 

Victor Voicu

  • A dezvoltat si vandut alaturi de alti parteneri afacerea LaborMed fondului de investitii. Advent International pentru 123 mil. euro anul trecut;
  • Se numara printre antreprenorii care au prins "ultimul val" in productia de medicamente;
  • Spune ca acum este mult mai greu sa pornesti o afacere in industria farmaceutica comparativ cu anii '90;
  • Nu mai are in vedere noi investitii in prezent.

 

Mihai Miron

  • A dezvoltat afacerea Europharm si acum se implica in businessul Ropharma;
  • Primul exist pe care l-a marcat a fost cel din Europharm la inceputul anilor 2000;
  • La inceputul anului, a finalizat fuziunea dintre Ropharma si Farmaceutica Aesculap Targu Mures, Global Pharmaceuticals Brasov si Medica Bacau, in care a investit o parte dintre banii pe care i-a scos din vanzarea Europharm;
  • Noul sau business a ajuns anul trecut la afaceri neconsolidate de 90 mil. euro.

 

Eugen Banciu

  • Este primul antreprenor din distributie care decide sa iasa partial din businessul demarat;
  • Pastreaza si astazi 40% din titluri, iar anul trecut Farmexpert a fost unul dintre putinii distribuitori care au raportat profit;
  • A investit in Farmaciile Dona si in imobiliare;
  • Nu are in vedere vanzarea restului de actiuni acum. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO