Companii

Antreprenorii şi statul deţin doar nouă companii lideri în judeţe. Restul, la multinaţionale

Antreprenorii şi statul deţin doar nouă companii...

Autor: Dana Ciriperu

01.12.2015, 00:07 1368

Dedeman (Bacău), Romaqua Group (Harghita), Interagro (Teleorman), Plantagro-Com (Vaslui) şi Co­mi­sion Trade (Brăila) sunt singurele companii cu capital majoritar privat românesc care ocupă primul loc în topul firmelor din fiecare judeţ după cifra de afaceri raportată în 2014.

Statul mai are doar patru companii lideri în judeţe, în timp ce restul motoarelor din economia locală sunt la investitori străini, arată o analiză ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului.

În şapte judeţe  - Argeş, Gorj, Sălaj, Constanţa, Teleorman, Bacău şi Dolj - compania lider are o pondere de cel puţin 20% în cifra de afaceri totală, un nivel ridicat de „dependenţă“, iar în alte 13 judeţe liderii au între 10 şi 20% din business.

În timp ce Dacia controlează 42% din cifra de afaceri a judeţului Argeş, Timişul, Braşovul sau Aradul, trei dintre cele mai puternice judeţe din România din punct de vedere economic, au avut modele de dezvoltare bazate pe atragerea de investiţii străine, dar fără a lăsa controlul în mâinile a două-trei companii.

Liderul din Timiş, Continental Automotive Products, deşi se află între cele mai puternice 30 de companii din economia României, cu afaceri de 2,7 mld. lei în 2014, reprezintă doar 6% din veniturile firmelor din judeţ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO