Companii

Anuar ZF Cei mai mari jucători din economie. Top 10 cei mai mari jucători din siderurgie, industria în care pierderile fostului Sidex ţin încă balanţa pe minus

Autor: Mirabela Tiron

14.06.2016, 00:06 1022

Liderul industriei siderurgice din România rămâne combinatul ArcelorMittal Galaţi, cel mai mare producător de oţel de pe piaţa locală, dar şi unul dintre cei mai mari exportatori din economie, însă care se află pe pierderi de şapte ani.

Fostul Sidex a terminat anul trecut cu pierderi de 297 de milioane de lei, cu 40% mai mici decât în 2014 şi de 4,5 ori mai mici decât în 2009. Acesta din urmă a fost un an „record“ pentru combinatul din Galaţi deoa­rece a înregistrat pierderi de 1,4 mld. lei la afaceri de 3,6 mld. lei. Ultimul an pe profit a fost 2008, ultimul an de boom economic.

Anul trecut totuşi businessul ArcelorMittal a revenit pe plus după ce compania a reuşit să producă 2 milioane de tone de oţel, în contextul în care în perioada 2009-2014 producţia anuală nu depăşea 1,6 milioane de tone de oţel. Astfel, în 2015 ArcelorMittal Galaţi a avut afaceri de 3,8 mld. lei, în urcare cu peste 6%.

De la privatizare, fostul Sidex a rămas cu 6.400 de salariaţi, cu 20.000 de oameni mai puţin.

Pe locul doi în top se află compania Tenaris Silcotub Zalău, care a finalizat anul trecut cu afaceri de 1,6 miliarde de lei, faţă de 2 miliarde de lei cu un an în urmă şi cu 1.500 de angajaţi. Businessul Tenaris este însă printre afacerile din industrie cu cele mai mari marje de profit, anul trecut compania raportând un câştig net de 220 mil. lei, respectiv o marjă de 13%.

Alţi jucători mari pe această piaţă sunt Mairon Galaţi, controlat de familia Miron, şi TMK Artrom, dar şi COS Târgovişte şi ArcelorMittal Hunedoara, Arcelor Mittal Tubular Products Roman şi Arcelor Mittal Tubular Products Iaşi.

TMK-Artrom Slatina a finalizat anul trecut cu o cifră de afaceri de 902 milioane de lei (205 milioane de euro), în scădere cu 7% faţă de anul anterior. Profitul companiei s-a ridicat la circa 2,5 milioane de lei (570.000 euro) faţă de 40 de milioane de lei (9 milioane de euro) în anul anterior.

România avea în 1990, primul an de la ieşirea din perioada comunistă a economiei planificate, o capacitate de 17,6 mil. tone de producţie de oţel, laminate la cald şi ţevi, iar anul trecut capacitatea era estimată să ajungă la 8,5 mil. tone. România şi-a privatizat între anii 2001 şi 2004 un număr de şapte combinate metalurgice şi siderurgice, majoritatea fiind preluate de grupuri mari precum Mittal (India), Mechel (Rusia) sau Tenaris (Italia).

Cifra de afaceri totală a celor mai mari zece companii din siderurgie a fost anul trecut de 9,7 mld. lei, în scădere cu 5% faţă de 2014, arată datele din anuarul ZF Cei mai mari jucători din economie, în timp ce pierderile raportate de Mittal la Galaţi înclină încă balanţa la nivel de top zece în „zodia“ pierderilor cu un rezultat cumulat negativ de 71 de milioane de lei.

Acest articol este extras din Anuarul Cei mai mari jucători din economie publicat de Ziarul Financiar. Citiţi aici întregul anuar in format e-paper. Varianta tipărită poate fi achiziţionată la adresa www.zf.ro/anuare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO