Companii

Apar primele nume de investitori interesaţi de canalul Siret-Bărăgan. Chiar ar putea prinde viaţă? Încă un râu de 200 km între Siret şi Ialomiţa?

Apar primele nume de investitori interesaţi de canalul Siret-Bărăgan

Canalul porneste din Siret (Calimanesti) si ar trebui sa ajunga la Dridu, pe raul Ialomita. Lungimea lui ar trebui sa aiba 198 km, din care sunt realizati doar 20 de km (linie rosie continua).

Autor: Gabriel Razi

30.01.2012, 00:00 6389

Grupul spaniol Mondragon este primul nume concret anunţat de Ministerul Agriculturii ca fiind interesat de proiectul în parteneriat public-privat al canalului de irigaţii Siret-Bărăgan, o investiţie estimată la 3,5 miliarde de euro.

"Până în prezent s-au arătat interesaţi parteneri din China. De asemenea, şi-a mai arătat interesul o firmă din Spania, Mondragon - în acest sens unul dintre proprietarii firmei a cules date de la Ministerul Agriculturii, iar prin intermediul firmelor de consultanţă s-au arătat interesate companii din Germania, Anglia sau Canada", spun oficialii din Ministerul Agriculturii.

Mondragon este o companie cu afaceri la nivel mondial de 14,7 miliarde de euro şi 83.000 de angajaţi în 2010. Spaniolii sunt prezenţi pe patru continente unde produc echipamente industriale şi maşini-unelte, dar derulează afaceri şi în domeniul construcţiilor sau în retail.

În România, grupul Mondragon controlează companiile Danomar şi Planerko, ambele din Cluj. Prin intermediul Planerko spaniolii produc utilaje pentru industria lemnului, în timp ce Danomar operează o unitate de producţie pentru maşini-unelte folosite în domeniul prelucrării metalului.

Afacerile Mondragon în România erau la sfârşitul anului 2010 sub 1 milion de euro, în condiţiile în care cifra de afaceri a Danomar era de 0,6 milioane de euro, în timp ce rulajele Planerko nu depăşeau 0,1 milioane de euro, potrivit celor mai recente date publice disponibile.

Canalul Siret-Bărăgan face parte din lista celor 17 proiecte prioritare în PPP prezentate anul trecut de Guvern. Valeriu Tabără a prezentat oficial proiectul în luna mai a anului trecut, însă la acel moment nu a înaintat numele unui investitor străin interesat.

Dacă va fi finalizat, canalul Siret-Bărăgan va deveni cel mai important proiect de investiţii în agricultură al României din ultimii 20 de ani. Construcţia canalului, care ar trebui să aibă o lungime de 200 de kilometri, a început în urmă cu 25 de ani, când au fost finalizaţi primii 11 kilometri. Investitorii care vor finaliza proiectul în parteneriat cu statul român îşi vor recupera banii prin furnizarea de servicii de irigaţii fermierilor de pe piaţa locală.În privinţa proiectului rămân însă semne de întrebare, în condiţiile în care oficialii de la MADR au prezentat până acum o singură evaluare de cost pentru acest proiect la preţuri din 2003.

Canalul porneşte din Siret (Călimăneşti) şi ar trebui să ajungă la Dridu, pe râul Ialomiţa. Lungimea lui ar trebui să aibă 198 km din care sunt realizaţi circa 20 km (cu roşu).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO