Companii

Apetitul românilor pentru apartamente noi scumpeşte terenurile pentru proiecte imobiliare

Sînziana Oprea, Colliers

Sînziana Oprea, Colliers

Autor: Bogdan Alecu

27.03.2018, 00:07 1615
„Practic nici nu se mai ne­go­ciază şi nici nu mai contează dacă te­renul respectiv are sau nu autoriza­ţi­ile deja obţinute. Se plăteşte imediat.“
Cererea tot mai mare de pe piaţa locuinţelor i-a deter­mi­nat pe dez­vol­ta­torii imobiliari să realizeze tot mai mul­te achi­ziţii de terenuri, motiv pentru care preţurile au urcat anul tre­cut cu 10-15%, iar anul acesta ten­dinţa va continua, potrivit jucătorilor din piaţă. „Preţurile cresc de la o zi la alta deoarece sunt cumpă­ră­tori care vin şi plă­tesc imediat. Practic nici nu se mai ne­go­ciază şi nici nu mai contează dacă te­renul respectiv are sau nu autoriza­ţi­ile deja obţinute. Spre exemplu, un te­ren care în 2010 valora 200.000 de euro, acum este vândut cu 700.000 de eu­ro în Berceni“, explică un dez­vol­tator din zona de sud a Capitalei. În 2017 s-au tranzac­ţio­nat în Ca­pitală terenuri cu o suprafaţă 48 de hectare, iar în pri­mele trei luni ale acestui an s-au mai vândut loturi cu o suprafaţă cumulată de 12 hectare, tere­nuri care au intrat în porto­fo­liul dezvolta­to­rilor de proiecte rezidenţiale, potrivit datelor C&W Echinox. „În 2017, preţurile la tere­nuri au crescut, în medie, cu 10-15% faţă de anul precedent. Totuşi, variaţia a fost neuni­ta­ră, cu anumite zone din Capi­ta­lă în care am văzut stabi­lita­te, în timp ce zonele centrale şi cele de importanţă strategică pen­tru piaţa de birouri au fost principalele responsabile pen­tru creşterea de preţ“, a spus Sînziana Oprea, associate director land agency în cadrul Colliers International România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO