Companii

Aproape 300.000 de oameni vor lucra în clădirile de birouri moderne până la finalul acestui an. Zonele de birouri care au cea mai mare rată de metri pătraţi per angajat sunt în centru

Aproape 300.000 de oameni vor lucra în clădirile de...

Autor: Roxana Rosu

29.09.2016, 16:00 1599

Numărul de angajaţi din clădirile de birouri de tip A şi B din Bucureşti ajunsese la finalul primului semestru la 216.661, cu 12.000 mai mulţi faţă de sfârşitul lui 2015, zonele care au înregistrat cele mai mari creşteri fiind Pipera Sud (Di­mitrie Pompeiu), Barbu Văcărescu - Floreasca şi zona de vest, potrivit datelor DTZ Echinox.

În total, în Capitală şi în principalele oraşe de provincie numărul a depăşit pragul de 275.000, existând premisele ca până la finalul anului numărul de angajaţi din oraşele analizate să atingă aproximativ 300.000.

În Bucureşti, Pipera Sud (Dimitrie Pompeiu), Barbu Vacarescu - Floreasca şi zona de vest sunt zonele care au înregistrat cele mai mari creşteri, ocupând în continuare primele trei poziţii din punctul de vedere al numărului de angajaţi din clădirile de birouri moderne.

În Pipera Sud numărul de angajaţi a depăşit 40.000, în timp ce în zona Barbu Văcărescu - Floreasca se regăsesc peste 36.000. În zona de vest numărul angajaţilor din clădirile de birouri A şi B a depăşit 30.000 la finalul S1/2016.

Zonele de birouri care au cea mai mare rată de metri pătraţi per angajat sunt cele consacrate pentru operaţiunile principale (headquartere): centrul de business al Bucureştiului, zona centrală şi zona de centru-nord, fără a lua în calcul zona Barbu Văcărescu-Floreasca.

Cea mai mică rată de metri pătraţi per angajat este în zona Pipera Sud (Dimitrie Pompeiu), zona de birouri dedicată opera­ţiunilor de back-office.

În principalele oraşe regionale (Cluj-Na­poca, Timişoara, Iaşi şi Braşov), numărul total al angajaţilor care lucrează în spaţii de birouri moderne este de aproximativ 58.500 la finalul S1/2016. Din aceştia, 40% se regăsesc în Cluj-Napoca, 28% în Iaşi, 20% în Timişoara şi 12% în Braşov.

În Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Braşov zonele cu cea mai ridicată rată de metri pătraţi per angajat se înregistrează în zona centrală de business a oraşului. „Spre deosebire de Bucureşti, unde cel mai ridicat număr de angajaţi se regăseşte în zone semicentrale, în principalele oraşe regionale situaţia este diferită, centrul de business al oraşului (CBD) înregistrând şi cea mai mare aglomerare de angajaţi. Conform estimărilor, ţinând cont de volumul livrărilor anunţat pentru a doua jumătate a anului şi considerând aceeaşi rată de neocupare înregistrată la finalul S1/2016, numărul de angajaţi din Bucureşti şi principalele oraşe regionale va atinge până la finalul anului aproximativ 300.000“, a spus Mihaela Galaţanu, head of research la DTZ Echinox.

Calculul numărului de angajaţi este realizat în functie de destinaţia fiecărei zone de birouri şi de rata de ocupare înregistrată pentru fiecare submarket la finalul S1/2016.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO