Companii

Arabesque va deschide cinci centre comerciale in Bulgaria in urmatorii trei ani

Arabesque va deschide cinci centre comerciale in Bulgaria in urmatorii trei ani

Centrele comerciale din Bulgaria vor opera sub brandul Budmax preluat de Arabesque in iunie 2006

29.10.2007, 19:33 596

Valoarea investitiilor realizate de grupul Arabesque in acest an se va ridica la 27 de milioane de euro, suma care include atat piata romaneasca, cat si pietele externe, compania fondata in Galati deruland operatiuni in Republica Moldova, Ucraina si Bulgaria. Dupa deschiderea centrului comercial din Sofia, care are o suprafata totala de depozitare de 17.500 de metri patrati, principalele tinte ale Arabesque sunt orasele Varna, Burgas, Plovdiv si Veliko Tarnovo.
"Vom deschide cinci centre comerciale in urmatorii ani in Bulgaria, care vor opera sub brandul Budmax. La fel ca si in Romania, publicul nostru tinta va fi reprezentat de companii de constructii, arhitecti, firme de amenajari case si spatii de birouri si vom distribui prin aceste centre peste 25.000 de produse", afirma reprezentantii Arabesque.
Centrele comerciale din Bulgaria vor opera sub brandul Budmax, care apartine unuia din primii trei jucatori de pe piata materialelor de constructii business-to-business din Ucraina, cu afaceri de 50 de milioane de euro in 2006, companie preluata de Arabesque in iunie 2006. Reteaua Budmax din Ucraina numara 20 de filiale in cele mai reprezentative orase, cu o suprafata totala de depozitare de 40.000 de metri patrati. Procesul de extindere regionala a Arabesque a inceput in 2005, cand a fost inaugurat un centru comercial la Chisinau.
"Investitiile realizate in domeniul constructiilor in Bulgaria sunt evaluate la 2,3-2,6 miliarde de euro, ceea ce reprezinta o treime din totalul investitiilor din tara noastra. Constructiile autorizate in ultimul an au o suprafata de circa 12,4 milioane de metri patrati, din care 60% este ocupata de cladiri rezidentiale si cartiere de vile", explica reprezentantii Arabesque.
Pentru anul 2007 se prevede o cota de piata a investitiilor in domeniul constructiilor de 12,1%, in scadere fata de nivelul de 14,3% inregistrat anul trecut.
In Romania, Arabesque detine in prezent 14 centre comerciale in Bucuresti, Cluj, Timisoara, Brasov, Constanta, Iasi, Craiova, Ploiesti, Galati, Piatra-Neamt, Bacau, Oradea si Baia Mare. In prezent, Arabesque are peste 3.300 de angajati si un parc auto cu 700 de camioane.
Compania estimeaza pentru anul acesta afaceri de peste 450 de milioane de euro, in crestere cu 30-35% fata de nivelul raportat anul precedent. Cresterea cifrei de afaceri se datoreaza diversificarii ofertei de produse si extinderii regionale, respectiv in Bulgaria, Ucraina, Serbia si Republica Moldova. Tinta companiei este sa ajunga, pana in perioada 2011-2013, la o cifra de afaceri de circa un miliard de euro.
Arabesque, infiintata in 1994 de catre omul de afaceri Virgil Cezar Rapotan, este specializata pe distributia de materiale de constructii si finisaje catre companii si utilizatori profesionisti si doar 5% dintre clienti sunt persoane fizice. Strategia companiei implica livrarea materialelor de constructii de cele mai multe ori direct pe santier.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO