Companii

Arctic confirmă: Vom construi o fabrică de 105 milioane de euro şi vom cere ajutor de stat

Arctic confirmă: Vom construi o fabrică de 105 milioane...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

25.02.2016, 14:03 8130

Producătorul de electrocasnice Arctic va construi o fabrică de maşini de spălat în care va angaja 2.500 de oameni şi va solicita ajutor de la stat pentru a finanţa extinderea activităţii de producţie.

“Valoarea totală aprobată pentru investiţie se estimează să fie de maximum 105 milioane de Euro, fără TVA, şi ajutorul de stat solicitat de 37,5 milioane de Euro. De asemenea, AGA a aprobat reinvestirea a 70 de milioane de Euro, reprezentând profitul companiei obţinut în anii anteriori pentru a susţine acest proiect, suma finală urmând să fie stabilită la momentul implementării”, spun reprezentanţii Arctic în prima declaraţie oficială de la publicarea în ZF a informaţiei că producătorul va construi o nouă fabrică în România.

Producătorul de electrocasnice Arctic, deţinut de grupul turc Arcelik, va construi fabrica de maşini de spălat rufe şi vase pe o suprafaţă de circa 70 de hectare în localitatea dâmboviţeană Ulmi, la 30 de kilometri de fabrica de frigidere pe care o deţine la Găeşti. Ulmi, o comună cu circa 4.000 de locuitori, se află la cinci kilometri distanţă de Târgovişte, de unde producătorul ar putea atrage forţă de muncă. Oraşul are în jur de 90.000 de locuitori. De asemenea, localitatea este conectată direct la Bucureşti prin DN 71, dar se poate ajunge într-o oră şi la Ploieşti sau Piteşti.

Arctic este cea mai mare companie din ju­deţul Dâmboviţa, dar şi cel mai mare angajator, având circa 3.000 de salariaţi. De altfel, unitatea din Găeşti ţine în spate circa 15% din businessul realizat la nivelul înregului judeţ.

Investiţia din această fabrică, prima de acest fel deschisă în România în ultimii ani, se ridică la circa 100 de milioane de euro, o parte veniţi din profiturile companiei din ultimii ani, inclusiv 2014, iar cealaltă parte de 37,5 milioane de euro ar putea veni dintr-un ajutor de stat pe producătorul speră să îl primească, conform datelor anterioare.

Brandul-fanion al industriei de maşini de spălat din România a fost Albalux, care a dispărut însă de pe piaţă.

Producătorul de electrocasnice realizează pe piaţa locală doar frigidere şi congelatoare. Arctic, cel mai mare producător de electrocasnice din România, a realizat în 2014 în fabrica pe care o deţine pe piaţa locală la Găeşti, în judeţul Dâmboviţa, circa 1,9 milioane de frigidere, din care 1,6 milioane au luat drumul exportului, potrivit calculelor ZF pe baza datelor transmise de companie.

Compania exportă în 60 de ţări de la nivel mondial. Fabrica din Găeşti are însă o capacitate totală de producţie de 2,6 milioane de unităţi. După capacitatea de producţie, fabrica din Găeşti este cea mai mare din Europa continentală şi a doua cea mai mare de pe continent, după cea a grupului Arcelik de la Eskisehir. Arctic este la rândul său deţinut de grupul turc Arcelik din 2002. De la preluare până astăzi grupul a investit peste 110 milioane de euro, cea mai recentă investiţie fiind finalizată în 2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO