Companii

Salrom, singurul producător de sare din România, şi-a majorat profitul cu 84% în S1

Salrom, singurul producător de sare din România, şi-a...

Autor: Roxana Rosu

23.08.2017, 15:37 1113

Societatea Naţională a Sării (Salrom), singurul producător de sare din România, a înregistrat în primul semestru un profit net de peste 47 milioane de lei, în creştere cu 84%,  în timp ce afacerile companiei s-au majorat cu 35%.

 În acelaşi timp, numărul de turişti care au vizitat salinele Salrom a crescut cu 13% faţă de perioada similara a anului trecut.

“Ne bucura rezultatele financiare obtinute de SNS S.A in primul semestru al anului 2017, eforturile echipei SNS pentru obtinerea lor fiind astfel rasplatite. Ce ne bucura insa si mai mult este faptul ca aceste rezultate pozitive tin mai putin de o conjunctura de piata favorabila, cat de o eficientizare si o dinamizare a activitatii ca urmare a aplicarii masurilor aferente acestei perioade din planul de administrare 2016-2020 aprobat de catre administratori la sfarsitul anului trecut”, a declarat Dumitru Matei, directorul general al Societăţii Nationale a Sarii S.A.

Marja din exploatare (EBITDA) a inregistrat o crestere cu 54%,  68,65 milioane lei. Majorarea afacerilor a avut la bază creşterea vânzărilor de sare gema (pentru deszapezire drumuri, industria chimica si alimentara), sare in solutie, sare recristalizata şi calcar, precum şi a veniturilor din transport auto marfa si saleduct şi din activitati turistice (inchirieri spatii comerciale, vizitari mine turistice, restaurante, baruri, stranduri).

Cea mai importanta crestere a fost inregistrata la vanzarile de sare gema, in crestere cu circa 40% fata de aceeasi perioada a anului trecut, din care ponderea cea mai mare o reprezinta sarea gema pentru deszapezire.

Investiţiile derulate în prima jumătate a anului s-au cifrat la 35 milioane lei, reprezentând 44% din totalul programat pe intregul an .

Acţionarul majoritar al Salrom este statul(51%), restul fiind deţinut de catre Fondul Proprietatea S.A (49%).

Compania are sapte exploatari miniere, iar cinci dintre acestea-Salina Praid, Salina Targu Ocna, Salina Slanic Prahova, Salina Cacica, E.M. Valcea -  sunt incluse în circuitul turistic. La Ocna Dej si Ocna Mures preocuparea principala a ramas extragerea si valorificarea sarii.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO