Companii

Asociaţi şi administratori ai Alfredo Foods, reţinuţi pentru evaziune fiscală de 12 milioane de euro

Asociaţi şi administratori ai Alfredo Foods, reţinuţi...

Autor: Departamentul Social

27.05.2015, 14:22 3303

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Bucureşti au dispus, marţi, reţinerea celor patru persoane, ele urmând să fie prezentate, miercuri, judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei.

În acelaşi dosar, anchetatorii au dispus cercetarea sub control judiciar a lui Hesham Hussein Ahmed Soliman, Murat Pasa, Al Madfai A H Jankeer, Cem Karatas, Fakdet Tadal, Muzaffer Kerkutlu, Elena Daniela Bîsceanu, Daniela Mihaela Nica şi Mirela Iolanda Secelean.

Anchetatorii fac cercetări şi cu privire la alte persoane, inclusiv în calitate de suspecţi, urmând să stabilească participaţia penală şi vinovăţia fiecărui membru al grupului infracţional investigat în acest dosar.

Cercetările penale sunt efectuate în dosarul în care, marţi, au fost făcute 23 de percheziţii domiciliare şi la sediile sociale ale unor societăţi comerciale de pe raza municipiului Bucureşti, judeţelor Ilfov, Constanţa şi Bacău. Oamenii legii au vizat destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în infracţiunile de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Procurorii au suspiciuni că în perioada 2009-2010, reprezentanţii legali ai firmelor Alfredo Fresh şi Alfredo Foods au constituit un grup infracţional organizat împreună cu mai multe persoane, pentru a crea circuite financiare fictive, cu ajutorul cărora cele două societăţi comerciale să nu mai plătească TVA aferentă comercializării pe piaţa internă a produselor alimentare achiziţionate din spaţiul intracomunitar.

"În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat că membrii grupului infracţional au creat un mecanism extrem de bine pus la punct, înfiinţând pe teritoriul României, prin intermediul mai multor persoane, zeci de societăţi comerciale cu un comportament de tip fantomă, care funcţionau o scurtă perioadă de timp, fiind interpuse în raporturile comerciale dintre furnizorii reali de marfă din Uniunea Europeană şi beneficiarii finali SC Alfredo Fresh SRL şi SC Alfredo Foods SRL", conform DIICOT.

Societăţile "fantomă", interpuse în lanţurile comerciale între furnizorii din spaţiul comunitar şi societăţile beneficiare SC Alfredo Fresh SRL şi SC Alfredo Foods SRL, fie nu au funcţionat la sediile sociale declarate, fie contractele privind sediile sociale erau expirate, multe dintre acestea neavând puncte de lucru şi nici salariaţi. Sediile sociale erau formale, de cele mai multe ori fiind sediile unor cabinete de avocatură şi utilizate exclusiv pentru primirea corespondenţei, arată sursa citată.

Anchetatorii au ajuns la concluzia că în activitatea infracţională acestefirme au fost folosite pentru a simula tranzacţii comerciale. Acestea erau interpuse între un furnizor extern şi societatea care reprezenta adevăratul beneficiar al tranzacţiei. După o perioadă de timp, societăţile erau cesionate, de regulă tot unor cetăţeni străini care deţineau calitatea de asociat sau administrator la mai multe societăţi comerciale şi care părăseau teritoriul ţării la scurt timp după preluarea societăţilor.

Potrivit sursei citate, societăţile erau înfiinţate, de regulă, pe numele unor persoane greu de identificat, având cetăţenie străină sau pe numele unor persoane apropiate liderilor grupului infracţional, care acceptau să figureze în calitate de asocia sau administrator, în schimbul unor sume de bani.

Prejudiciul produs de către cele două societăţi comerciale, prin eludarea plăţii către bugetul de stat a impozitului pe profit şi a taxei pe valoarea adăugată, este de aproximativ 12 milioane de euro, potrivit evaluărilor DIICOT.

În acest dosar, anchetatorii au pus sechestru pe mai multe bunuri, pentru a recupera prejudiciul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO