Companii

Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente: 123 de medicamente ar putea dispărea de pe piaţă în urma scăderii preţurilor

Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de...

Autor: Georgiana Mihalache

28.09.2016, 12:05 361

Scăderea preţurilor la medicamente cu 35% sub minimul european stabilit, aşa cum impune actuala metodologie de calcul, va afecta piaţa prin dispariţia a 123 de medicamente, impactul acestei măsuri urmând să fie suportat de aproximativ 800.000 de pacienţi români, potrivit unui comunicat al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

,,Se vorbeşte foarte des în ultima vreme despre cum ar trebui să fie calculat preţul la medicamente.  Credem că cel mai important criteriu, accesul pacienţilor la medicamente, a fost uitat. Implementarea în forma actuală a Ordinului 75/2009 referitor la modalitatea de stabilire a preţurilor la medicamente va avea consecinţe majore asupra calităţii vieţii pacienţilor români”, susţine Dan Zaharescu, directorul executiv al ARPIM.

Ministerul Sănătăţii a stabilit data de 1 noiembrie pentru implementarea ordinului 75/2009, care impune stabilirea preţului medicamentelor originale la nivelul medicamentelor generice. Acest lucru ar afecta pacienţii români pentru că ar limita accesul acestora la medicamentele de care au nevoie, Dan Zaharescu, directorul ARPIM, amintind că Ministerul Sănătăţii nu a precizat încă rezultatele unui studiu de impact privind această măsură.

Cele 123 de medicamente care ar putea dispărea după implementarea acestui ordin fac parte din categoria produselor care tratează bolile cardiovasculare, afecţiunilor oncologice şi neurologice, 55 dintre acestea având alternative limitate în piaţă, potrivit comunicatului ARPIM.

Implementarea ordinului 75 va aduce o scădere de 153 de milioane de lei la bugetul de stat, conform unui studiu realizat de PwC România pentru ARPIM, pe fondului unei reduceri a investiţiilor şi a contribuţiilor la buget ale companiilor farmaceutice.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO