Companii

Auchan a ales 20 din cele 24 de magazine Real şi deschide azi un hipermarket propriu în Bucureşti

Francezii au început la sfârşitul lunii aprilie lucrările la proiectul Auchan City Giuleşti pe care l-au finalizat în mai puţin de opt luni. Foto Silviu Matei

Francezii au început la sfârşitul lunii aprilie lucrările la proiectul Auchan City Giuleşti pe care l-au finalizat în mai puţin de opt luni. Foto Silviu Matei

Autor: Cristi Moga

04.12.2012, 00:07 17301

Detaliile tranzacţiei prin care Auchan a decis să cumpere operaţiunile hipermar­keturilor Real din regiune, inclusiv din România, au început să devină publice: francezii au ales 20 din cele 24 de magazine Real de pe piaţa locală, în condiţiile în care patru unităţi din Arad, Constanţa (magazinul din nordul oraşului), Oradea (Episcopia Bihorului) şi Suceava "nu corespundeau" cerinţelor companiei.

Astfel, saltul francezilor de la zece magazine în prezent va fi realizat la cota de 30 de hipermarketuri, cărora li se adaugă o nouă unitate ce va fi deschisă astăzi în cadrul proiectului Auchan City din Giuleşti, o investiţie de 20 de milioane de euro.

De ce nu au fost cumpărate toate unităţile Real? "În unele cazuri a fost vorba despre o proximitate prea mare între magazinele Real şi cele ale Auchan, iar în alte cazuri potenţialul de cifră de afaceri al magazinelor Real nu corespundea modelului Auchan", au precizat pentru ZF reprezentanţii companiei franceze.

De cealaltă parte, reprezentanţii locali ai Real au anunţat că firma depune "toate eforturile să găsească soluţia potrivită pentru fiecare dintre aceste locaţii (care nu vor fi preluate de către Auchan - n.red.), cât mai repede cu putinţă". Dacă nu vor fi găsiţi alţi jucători interesaţi de magazine, acestea cel mai probabil vor fi închise, în condiţiile în care grupul a decis să se concentreze pe operaţiunile din Germania.

Analizând actuala reţea Auchan şi magazinele Real la care s-a renunţat, francezii au în prezent unităţi doar în Suceava şi Constanţa. În Suceava magazinul Real este în partea opusă a oraşului faţă de proiectul Iulius Mall, unde Auchan are magazin, dar "capitala Bucovinei" are deja o ofertă comercială vastă, care include şi retaileri precum Carrefour şi Kaufland la o populaţie de sub 100.000 de locuitori.

Pe de altă parte, magazinul Real din nordul Constanţei se află foarte aproape de centrul comercial Maritimo, unde Auchan a deschis un magazin anul trecut, dar şi de proiectul TOM, unde francezii de la Carrefour au un hipermarket.

La Oradea Real deţine două magazine, dar Auchan a decis să cumpere unul singur, renunţând la unitatea aflată la ieşirea din oraş spre Satu Mare, în condiţiile în care în oraş francezii de la Carrefour au de asemenea două magazine, iar germanii de la Kaufland sunt prezenţi cu o unitate.

La Arad Auchan a decis deocamdată să nu intre deloc, în condiţiile în care în acest oraş anul acesta au decis să închidă hipermarketul şi competitorii de la Carrefour. "Oraşul mallurilor", cum era considerat în urmă cu patru cinci ani, a dezamăgit aşteptările retailerilor care au devenit reticenţi când vine vorba de magazine în Arad.

Toate cele patru magazine Real din Bucureşti, în schimb, vor fi cumpărate, astfel că Auchan va ajunge la şapte unităţi în Capitală, cu doar una mai puţin faţă de Carrefour, liderul pieţei hipermarketurilor din oraş, cu opt unităţi.

Auchan va avea o prezenţă foarte puternică în estul Capitalei, cu magazine în zona Liviu Rebreanu (Auchan Titan), Pallady (Real) şi Vitan (Real), va deveni cel mai mare chiriaş al mallului AFI Palace Cotroceni, dar deocamdată nu are o prezenţă în nordul oraşului, unde Real agrease închirierea unui spaţiu în proiectul AFI Palace B.NOI ce va fi dezvoltat pe platforma Laromet. De urmărit dacă acest proiect se va mai concretiza.

Câţi angajaţi şi ce vânzări va avea noul gigant format pe piaţa de retail rămân întrebări la care probabil nici francezii nu au deocamdată un răspuns exact, dar care vor fi lămurite după ce Consiliul Concurenţei va aproba tranzacţia şi achiziţia va fi im­plementată.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO