Companii

Austriecii de la Gebruder Weiss construiesc platforme logistice in Sibiu si Arad

Austriecii de la Gebruder Weiss construiesc platforme logistice in Sibiu si Arad
03.05.2010, 23:05 550

Wolfgang Niessner, directorul executiv al companiei austriece detransport de marfa si logistica Gebruder Weiss, cu afaceri de 1mld. euro, spune ca are incredere ca economia romaneasca va revenidin 2012 la nivelurile de dinainte de criza, perioada despre carespune ca "dezvoltarea pe plan local era una incredibila".

"Sunt increzator ca Romania isi va reveni la nivelurile dedinainte de criza, insa recuperarea economica va fi una dificila.Potentialul Romaniei este unul extrem de mare, de aici si reluareadezvoltarii", a precizat Wolfgang Niessner, CEO al Gebruder Weiss,intr-un interviu acordat ZF.

Compania austriaca, intrata pe piata locala inca din 2001, vaincepe in doua saptamani sa construiasca al doilea proiect logisticdin Romania la Sibiu, valoarea investitiei ridicandu-se la 3 mil.euro.

"Constructia platformei de la Sibiu va incepe in aproximativ 2saptamani, iar terminarea lucrarilor este estimata pentru lunaseptembrie. In urmatorii doi trei ani, ne propunem un proiectsimilar in zona Aradului".

Prima faza a proiectului de la Sibiu presupune construirea uneiplatofrme de crossdocking (platforma logistica de manipulare amarfurilor si transbordare din camioane de mare tonaj in camioanede tonaj mai mic - n. red.) in suprafata de 1.000 mp, suprafatatotala a terenului detinut de companie fiind de circa 30.000mp.

"In functie de evolutia pietei, in urmatoarele faze aleproiectului vom incepe si construirea de depozite logistice", aadaugat Niessner.

Executivul Gebruder Weiss conduce o companie prezenta in peste20 de tari, cu 4.500 de angajati si o capacitate totala dedepozitare de aproximativ 290.000 mp.

Pe piata locala, primul proiect logistic al austriecilor a fostinaugurat anul trecut, in Bolintin Deal, judetul Giurgiu, sicuprinde 8.500 mp de depozite logistice, 2.500 mp platforma decrossdocking, precum si spatii de birouri, pe o suprafata de 1.400mp. Valoarea totala a proiectului s-a ridicat la aproximativ 15mil. euro, pret care include insa si achizitia terenului deaproximativ 7 ha. "Investitia din Bolintin, care se ridica laaproape intreaga cifra de afaceri realizata de companie intr-un an,cred ca este o garantie asupra angajamentului nostru pe plan local.In plus, zona central-estica a Europei este gandita la nivel degrup ca «un core business», iar dintre statele din regiune, Romaniaare de departe cel mai mare potential".

In 2009, compania a realizat o cifra de afaceri de aproximativ17 mil. euro, iar pentru acest an oficialii companiei au estimatafaceri de circa 20 mil. euro, in crestere cu 18%.

Transporturile rutiere detin cea mai mare pondere in cifra deafaceri pe plan local a companiei, respectiv 45%, urmate deserviciile de depozitare si manipulare, cu o pondere de 30%, iarrestul reprezinta transporturile feroviare, aeriene si navaleprecum si serviciile vamale realizate de companie.

"In prezent suntem in negocieri cu o companie locala detransport feroviar pentru a creste afacerile pe acest segment, iarpana la sfarsitul anului este posibil sa incheiem un astfel deacrod. Deocamdata este insa prea devreme pentru a dezvalui numelecompaniei sau valoarea contractului", a explicat Niessner. Companiaa intrat pentru prima data pe segmentul logistic feroviar pe piatalocala in septembrie 2009.

Servicii integrate de logistica si nu crestereavolumului

Ca strategie de business, compania austriaca isi propuneconcentrarea eforturilor pe oferirea de solutii integrate delogistica, de la depozitare si manipulare la transport pana laservicii vamale si solutii logistice IT.

"Suntem o companie care se afla in etapa de dezvoltare, deci nupoate fi vorba de reduceri de costuri pe plan local. Atentia cadepe cresterea productivitatii si ca urmare ne concentram pe clientiicare au nevoie de solutii logistice integrate si nu suntem neaparatinteresati de clientii care ar asigura volume sau trafic mare", adeclarat Viorel Leca, directorul Gebruder Weiss Romania.

La nivel de grup, compania detine aproximativ 200 de camioane,insa pe piata locala Gebruder Weiss subcontracteaza transportatori,achizitia unei flote proprii de camioane nefiind prioritara cainvestitie pentru companie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO