Companii

Austriecii de la Immoeast ar putea prelua integral proiectele dezvoltate de Adama

Austriecii de la Immoeast ar putea prelua integral proiectele dezvoltate de Adama

David Flusberg, fondator si actionar minoritar al companiei Adama: Aveam o proiectie teoretica in urma cu cativa ani ca la aceasta ora sa avem in lucru 4.000 de apartamente. Aceasta estimare era formata pe faptul ca am fi fost gata cu procesul de autorizare a acestor proiecte, nu neaparat din punctul de vedere al finantarii sau al vanzarilor.

24.11.2009, 00:00 46

Immoeast a renuntat in acest an la mai multe parteneriatesemnate in perioada de crestere a pietei imobiliare, preluandproiectele in care erau actionari si companiile Eyemaxx sauEuropean Future Group si vanzand participatiile intr-o serie dedezvoltari alaturi de compania S+B Gruppe.

"Intr-o perioada de tranzitie, in care nu se mai fac la fel demulti bani, actionarii se gandesc sa-si valorifice optiunile (sacumpere sau sa isi vanda actiunile - n.r.). Am putea face o anumitarestructurare a actionariatului in urmatorul an, dar nu stim in cefel. Eu nu pot comenta in numele celorlalti actionari", a declaratDavid Flusberg, fondator si actionar minoritar al companieiAdama.

Printre ceilalti actionari ai companiei se mai numara TigerGlobal, Morgan Stanley si Lehman Brothers.

"Structura actionariatului a ramas neschimbata in ultimaperioada", a precizat Flusberg, a carui participatie nu depaseste2% la ora actuala, dar executivul are diverse optiuni pentrucresterea participatiei.

Valoarea unei eventuale tranzactii ar putea depasi 50 mil. euro,potrivit unor estimari ZF care iau in calcul portofoliul deterenuri al Adama, de circa 1,5 mil. metri patrati, precum sivalorile reduse la care au avut loc putinele tranzactii imobiliaredin acest an. Reprezentantii Immoeast nu au comentat informatiapana la inchiderea editiei.

1.400 de apartamente in constructie

Flusberg spune ca firma pe care o conduce detine active de circa170 mil. euro, dupa reevaluarea proprietatilor, in timp ceprincipala datorie este reprezentata de o emisiune de obligatiuniin valoare de 47 mil. euro.

Compania a finalizat sau are in diferite stadii de constructiecirca 1.400 de apartamente in Bucuresti, Bacau, Ploiesti sau Iasi,din care a vandut circa 800.

"In toate proiectele pe care le avem vindem acum circa 20 deapartamente lunar. Daca vanzarile vor continua in acelasi ritm, indoi ani si jumatate am putea vinde tot ce avem in constructie acum.Asta nu inseamna ca trebuie sa incepem sa construim doar dupa ceterminam actualele proiecte", spune managerul Adama.

Compania a obtinut in acest an patru finantari bancare cu ovaloare cumulata de 35 mil. euro pentru constructia proiectelorViva Brasov, Armonia si Optima din Titan si Uptown din Ploiesti."Lucrarile de constructie le incepusem la aceste proiecte din baniinostri. Lucram in prezent cu banci precum Bank Leumi, BCR siVolksbank", a precizat Flusberg.

Adama a finalizat pana in prezent circa 400 de apartamente inRomania, in proiectele Edenia, Evocasa Swiss Cottage, EvocasaTitanium si Nordului 96, dar ritmul de dezvoltare a fost puternicincetinit fata de estimarile initiale.

Apartamente mai mici

"Aveam o proiectie teoretica in urma cu cativa ani ca la aceastaora sa avem in lucru 4.000 de apartamente. Aceasta estimare eraformata pe faptul ca am fi fost gata cu procesul de autorizare aacestor proiecte, nu neaparat din punctul de vedere al finantariisau al vanzarilor", spune presedintele Adama.

In urmatoarele doua luni compania va incepe livrarile la primulbloc de locuinte din cadrul ansamblului Armonia din Titan, precumsi la ansamblul Evocasa Selecta de pe bulevardul Ferdinand din zonacentrala a Capitalei.

"Am putea incepe noi santiere anul viitor, dar in special fazenoi ale unor proiecte in care am construit deja locuinte, precumEdenia sau Armonia. Cu proiectul Optima (inceput in acest an -n.r.) am avut vanzari destul de bune deoarece am invatat multe dinproiectele mai vechi: am construit apartamente mai mici, la preturide 900-1.000 euro/ mp, pentru care pot fi gasiti cumparatori inaceasta perioada", spune Flusberg.

Cei mai multi dezvoltatori de locuinte din Bucuresti au fostputernic loviti in acest an de scaderea vanzarilor, restrictionareaaccesului la credite bancare si inghetarea tranzactiilor cuterenuri, elemente care au blocat activitatea a numeroase companii.Immoeast, cel mai puternic investitor austriac din imobiliare, atrecut la randul sau printr-o perioada dificila in acest an, incare capitalizarea bursiera a companiei ajunsese la un moment datla circa 500 mil. euro, in conditiile in care doar expunerea peRomania este de circa doua ori mai mare.

"Eu am cumparat actiuni Immoeast la 0,4 euro si le-am vandutcand pretul a atins 4 euro/actiune. Pe piata au fost in acest an oserie de evaluari exagerat de negative. Nu am avut informatii dininterior, dar cunosteam valoarea unor active din portofoliulcompaniei."

Immoeast si-a revenit pe bursa din Viena

Immoeast detine in Romania trei centre comerciale - Polus dinCluj, Armonia Arad si Euromall Pitesti, numeroase cladiri debirouri in Capitala (S-Park, Victora Park, Iride, BucharestCorporate Center etc.), spatii industriale si terenuri, darexpunerea pe segmentul rezidential se rezuma la o serie departicipatii in companii precum Adama sau Caterata. Capitalizareacompaniei a crescut puternic in ultimele luni, pana la 3,8 mld.euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO