Companii

Austriecii de la Wienerberger se pregătesc să construiască a patra fabrică de cărămizi şi prima din Moldova. Angajează 400 de oameni

Austriecii de la Wienerberger se pregătesc să construiască a patra fabrică de cărămizi şi prima din Moldova. Angajează 400 de oameni

Autor: Gabriel Razi

24.01.2012, 00:06 2187

Producătorul austriac de materiale de construcţii Wienerberger a închiriat 41 de hectare de teren în satul Războieni, judeţul Iaşi, la câţiva kilometri de oraşul Târgu-Frumos, unde intenţionează să construiască a patra fabrică de cărămizi pe piaţa locală.

"Potenţialul de creştere al pieţei de construcţii din România rămâne în continuare unul atractiv pentru investitori, astfel că Wienerberger continuă să aloce resurse importante pentru activitatea locală", a declarat Mihaela Chelu, membru al consiliului de administraţie al Wiener­berger România.

Terenul a fost închiriat de la primăria co­munei Ion Neculce. Austriecii de la Wienerberger vor plăti în fiecare an circa 11.500 de euro pentru chiria celor 41 de hectare de teren, potrivit oficialilor de la primăria comunei Ion Neculce. Spaţiul închiriat nu face parte din niciun parc industrial, fiind singura investiţie de acest tip din zonă. După ce va termina construcţia fabricii, Wienerberger va angaja aproxi­mativ 400 de oameni pentru noua unitate, prioritate la angajare având localnicii, potrivit informaţiilor primăriei.

Noua fabrică va şi fi prima din estul ţării a producătorului austriac în condiţiile în care până acum compania s-a concentrat pe vestul şi sudul ţării, unde Wienerberger deţine fabrici în Gura Ocniţei, judeţul Dâmboviţa, Sibiu şi Triţenii de Jos, judeţul Cluj.

"Următorul pas de expansiune pe piaţă va fi investiţia greenfield de la Iaşi, o regiune care oferă o piaţă cu un potenţial bun de creştere şi care va contribui la dezvoltarea operaţiunilor din România".

Wienerberger intenţionează să inves­teas­că 22 de milioane de euro în noua uni­tate de producţie după ce va obţine toate auto­rizaţiile pentru construirea fabricii.

Mişcarea gigantului austriac este sur­prin­zătoare în condiţiile în care în cel mai re­cent raport al companiei oficalii produ­că­to­­rului notează că pieţele din România şi Bul­ga­ria continuă să scadă. Pentru piaţa locală a cărămizilor 2011 a fost cel de-al treilea an de declin, potrivit datelor din piaţă. Anunţul este însă în ton cu strategia altor com­panii austriece care activează pe piaţa lo­cală a cons­truc­ţiilor. Aceşti jucători au continuat inves­tiţiile şi pe timp de criză, pregătindu-se astfel pentru a face faţă unei cereri viitoare mai mari.

Wienerberger a intrat pe piaţa românească în 1998, iar în 2003 a făcut prima achiziţie după ce a preluat o fabrică de cărămizi de la CEMA Sibiu în cadrul unei tranzacţii cu o valoare totală de 9 milioane de euro. Producătorul austriac a încheiat anul 2010 cu afaceri pe piaţa locală de aproximativ 29 mil. euro, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe, adică sub 2% din afacerile totale ale companiei la nivel mondial. Pe piaţa locală austriecii intră în competiţie cu producătorul local Cemacon Zalău.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO