Companii

Austriecii fac pantofi in Romania

26.06.2001, 00:00 139



Societatea austriaca Rieker Romania, care activeaza in domeniul productiei de incaltaminte, a demarat la inceputul acestei luni constructia unei noi fabrici la Faget, judetul Timis, investitie care se ridica la 5-6 milioane de marci germane.

Pentru realizarea acestui obiectiv, compania a concesionat o suprafata de 20.000 de metri patrati in localitatea Faget, lucrarile de constructie a fabricii urmand a fi finalizate in luna decembrie a acestui an. In momentul in care fabrica va functiona la parametrii optimi, aici vor lucra circa 600 de persoane.

"In urma studiilor de fezabilitate pe care le-am facut, am decis demararea unei noi investitii in zona Faget, zona care ofera doua avantaje: costul scazut al fortei de munca si aproprierea de municipiul Lugoj unde sunt concentrate principalele activitati ale firmei", a declarat Ernst Holzhaimer, managerul general al firmei.

"Am incercat sa ajutam investitorul austriac, prin eliberarea in cel mai scurt timp a certificatul de urbanism", spune Doru Covaci primarul orasului Faget.

"Zona limitrofa a orasului a suferit modificari substantiale in ultimii ani, din cauza inchiderii mai multor firme de stat, astfel incat aceasta oferta de forta de munca a determinat firma Rieker sa investeasca in zona", a adaugat Covaci.

Compania austriaca este prezenta in Romania din 1998, cand a fost infiintata firma Rieker Romania la Lugoj, unde 1.200 de angajati produc incaltaminte pentru piata vest-europeana.

Rieker lucreaza in sistem lohn, toata materia prima fiind adusa din import. Principalele piete de desfacere pentru produsele firmei sunt Germania, Austria, Franta, Italia si Elvetia.

"Pe piata vest-europeana se manifesta tendinta de crestere a ponderii productiei in sistemul lohn, datorita reducerii costurilor, dar mai ales globalizarii si acapararii de noi piete de desfacere", spune managerul general al firmei.

La sfarsitul anului 2000 ponderea lohn-ului in industria usoara (confectii si incaltaminte) raportat la totalul exporturilor a fost de 35,5%, ceea ce reprezinta o valoare de 1,757 milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO