Companii

Austriecii închid fabrica de zahăr de la Buzău timp de 4 luni

Austriecii închid fabrica de zahăr de la Buzău timp de 4 luni

Autor: Diana Tudor Stoica

21.09.2010, 23:49 940

Această decizie va afecta 133 de angajaţi care vor fi trimişi înşomaj tehnic în această perioadă, potrivit datelor comunicate decompanie.
Reprezentanţii Agrana România apelează la această măsură dereducere a costurilor pentru a doua oară pe parcursul acestui an,după ce a mai trimis în şomaj tehnic 144 de angajaţi în primăvară.Filiala locală a grupului austriac Agrana Zucker mai deţine ofabrică de procesare a zahărului la Roman, dar pentru aceastăunitate nu s-au luat decizii similare până în prezent.
"Speram să nu fim nevoiţi să luăm această decizie din nou. Aceastaeste ultima măsură la care apelăm pentru reducerea costurilordeoarece planurile companiei nu s-au concretizat anul acesta aşacum am dorit", a declarat Emilian Dobrescu, reprezentantul generalal companiei, cu afaceri de peste 140 mil. euro în 2009.

La începutul acestei luni, Dobrescu explica pentru ZiarulFinanciar că accesul la zahăr brut pentru România şi Bulgaria afost limitat începând cu anul 2009, motiv pentru care în lipsacantităţilor necesare de zahăr destinat rafinării, Agrana a fostnevoită să oprească temporar producţia. Iniţial, aceasta trebuia săfie oprită timp de patru luni, începând cu luna martie a acestuian, însă angajaţii au fost rechemaţi mai devreme la muncă pe fondulcreşterii cantităţilor procesate pentru alte companii din afaraţării.
Săptămâna aceasta însă, reprezentanţii companiei au decis caangajaţii să intre în şomaj tehnic din 18 octombrie până în 28februarie. Hotărârea va fi ratificată de acţionarii companiei îndata de 25 octom­brie, urmând ca la aceeaşi dată să fie revocat dinfuncţie şi directorul sucursalei, Brigitte Auernigg. Aceasta va fiînlocuită de Alin-Cezar Pantelimon.
Dobrescu nu a dorit să comenteze această decizie a companiei,motivele nefiind menţionate nici în comunicat.

Grupul austriac Agrana deţine în România companiile Agrana România(care produce zahăr la fabricile din Buzău şi Neamţ), AGFD Ţăndărei(producţie de amidon în judeţul Ialomiţa) şi Agrana Juice RomâniaVaslui (suc de fructe). Anul acesta grupul austriac a mai înfiinţatînsă companiile Agrana Buzău, Agrana Ţăndărei, în judeţul Ialomiţa(cu activitate în producţia de zahăr) şi Agrana Agro, în judeţulNeamţ (având ca obiectiv cultivarea plantelor).
Producătorul de zahăr a avut anul trecut afaceri de 144,4 mil.euro, în creştere cu 1,6% în lei şi în scădere cu peste 11% îneuro. În acelaşi timp, Agrana a raportat o pierdere netă de 1,7mil. lei (circa 400.000 euro), faţă de un profit de 15,7 mil. lei(4,2 mil. euro) cu un an în urmă, potrivit datelor companiei.
Principalii competitori ai Agrana într-o piaţă estimată la peste350 milioane de euro sunt companiile Lemarco, Zahărul Oradea şiZahărul Corabia.
Niciunul dintre competitorii Agrana nu a apelat la oprireatemporară a producţiei în cursul acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO