Companii

AutoItalia iese din era Stein. Noul acţionar: Triplăm vânzările

AutoItalia iese din era Stein. Noul acţionar: Triplăm vânzările

Ori Lahav (stânga), CEO al Mediterranean Car Agency, noul acţionar al AutoItalia, a primit ieri de la Herbert Stein, fondatorul companiei, ştafeta operaţiunilor locale

Autor: Bogdan Alecu

04.05.2011, 23:52 2003

La 18 ani de la înfiinţarea businessului, Herbert Stein vindeafacerea AutoItalia, unul dintre importatorii cu cele mai multebranduri în portofoliu, companiei israeliane Mediterranean CarAgency.

Herbert Stein, 81 de ani, primul investitor străin de pe piaţa autolocală, care în 1993 a pus bazele AutoItalia, iar în 94 alături dealţi câţiva importatori a pus bazele Asociaţiei Producătorilor şiImportatorilor de Automobile (APIA), i-a predat ieri în mod oficialconducerea companiei lui Ori Lahav, CEO al Mediterranean Car Agencyşi CEO temporar al AutoItalia Group.

Predarea oficială a conducerii a avut loc la câteva zile distanţăde când ZF a scris despre vânzarea grupului către companiaisraeliană, tranzacţie care potrivit unor surse din piaţă s-asituat la aproximativ 20 de milioane de euro.

Cifra exactă a tranzacţiei nu a fost comunicată nici de HerbertStein şi nici de oficialii Mediterranean Car Agency. Ori Lehav asubliniat doar că este vorba de "milioane de euro, dar sub pragulde 100 de milioane de euro".

Tranziţia dintre conducerea anterioară a AutoItalia, asigurată deHerbert Stein în calitate de preşedinte şi cei doi fii ai săi Rickyşi Dante Stein, va continua încă şase luni, în timp ce familiaStein va mai rămâne în ţară şi în următorii ani. "În România vommai sta şi în următorii doi-trei ani. Mai avem aici câteva companiipe care fie le vom dezvolta, fie vor fi lichidate, mai avemterenuri pe care le deţinem aici şi pe care este posibil să levindem. O decizie cu privire la vânzarea firmelor şi a terenurilorrămase nu a fost încă luată. Vom comunica deciziile luate înurmătoarele săptămâni, astfel de decizii se iau în cadrulfamiliei", a spus Herbert Stein.

Stări diferite

La evenimentul de ieri, Ori Lehav, noul CEO al companiei, vorbea derestructurări şi triplări ale vânzărilor până în 2015 la7.000-10.000 de unităţi, în timp ce Stein era în continuare maipuţin încrezător în revenirea pieţei locale.

În opinia fostului preşedinte al AutoItalia era mult mai bine dacăbusinessul era vândut în 2006 sau 2007, atunci când piaţa localăînregistra cel mai puternic avans. "Toată Europa a fost în criză,dar în România s-a resimţit mai mult. Acum cine mai are încredereîntr-o revenire a economiei? La noi criza a început mai târziu şimai puternic, dar anii 2011-2012 trebuie să reprezinte sfârşitulcrizei în România", a subliniat Stein.

Familia Stein controlează în continuare în Austria businessul RanAuto Handels, dealer al mărcii Fiat. "Compania Ran Auto din Austrianu o duce rău, Austria este genul de ţară unde criza a fostprevizibilă şi nu au existat surprize. Acel business nu estemomentan de vânzare", a spus Stein.

Ce schimbări aduce noul acţionar

Prima modificare semnificativă a businessului AutoItalia va avealoc în vara acestui an, când potrivit noului CEO compania va demaraimporturile mărcii Jeep şi va relansa marca Lancia, care va includeşi modele Chrysler. Marca Dodge nu va fi preluată de AutoItalia,decizia grupului Fiat, principalul acţionar al Chrysler Group,fiind ca brandul Dodge să fie comercializat exclusiv pe continentulamerican.

În următoarea perioadă la conducerea AutoItalia va fi numit un nouCEO, Ori Lahav fiind numit director numai în intervalul detranziţie. Pentru funcţia de conducere în prezent compania are douăalternative, un european şi un israelian. În ceea ce priveştebrandurile SsangYong, Honda Motorcycles sau Segway, companiespecializată în scutere verticale, noul CEO al AutoItalia asubliniat că o decizie legată de reprezentarea acestora urmează săfie luată. Pe de altă parte, în cadrul comunicatului oficial acestebranduri nu au fost comunicate ca fiind parte în continuare aAutoItalia Group.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO