Avertisment: Multe şantiere vor rămâne la stadiul de proiect dacă nu se rezolvă problema muncitorilor

8 sep 2017 Autor: Bogdan Alecu

Companiile de construcţii din România spun că piaţa locală are nevoie anul viitor de un total de 600.000 de muncitori, faţă de circa 380.000 câţi sunt în prezent, iar dacă problema nu va fi rezolvată, marile proiecte de infrastructură promise vor rămâne simple desene pe hârtie.

„Criza de forţă de muncă în construcţii este foarte mare, motiv pentru care vedem proiecte de infrastructură întârziate sau chiar abandonate de constructori. Cel mai recent caz este cel al centurii ocolitoare a Bacăului ce trebuia construită în regim de autostradă şi a fost abandonată, iar acesta nu este deloc un caz singular“, explică Cristian Erbaşu, proprietarul companiei Construcţii Erbaşu şi preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Cons­trucţii. El spune că în cazul proiectelor de infrastructură licitaţiile sunt câştigate de firme cu doar câţiva angajaţi care nu se pot mobiliza în timp util pentru a recruta sute de muncitori.

Pentru rezolvarea deficitului de personal constructorii români sunt dispuşi să atragă muncitori din Orientul Îndepărtat, însă muncitorii străini trebuie plătiţi cu salariu mediu pe economie, adică 2.391 lei net lunar.

„Grupul Bog'Art are acum circa 2.000 de angajaţi şi mai avem nevoie de încă 200 pe care ne gândim să îi aducem din afară. O soluţie ar fi să aducem din Vietnam. Vrem să aducem din afară strict pentru a acoperi deficitul actual. Dacă analizăm total necesar, avem un deficit de 30% la nivel de piaţă, iar. Salariile cresc de la o zi la alta“, a spus Sorin Greu, directorul general al Bog'Art.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.09.2017

 
Cuvinte cheie:
santiere
, constructii
, muncitori
, constructori
, infrastructura
, angajati
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide