Companii

Avocaţii de la Reff & Asociaţii au câştigat în instanţă plata de către stat a unor dobânzi de 1 mil.euro pentru întârzierea rambursării TVA

Avocaţii de la Reff & Asociaţii au câştigat în...

Autor: Roxana Rosu

19.10.2017, 15:03 1690

Casa de avocatură Reff & Asociaţii a obţinut în premieră o decizie a instanţei, prin care Curtea de Apel Bucureşti obligă autoritatea fiscală să acorde dobânzi de întârziere de aproximativ un milion de euro într-un caz de rambursare de TVA, începând cu prima zi de întârziere, respectiv ziua ulterioară datei depunerii decontului.

“Valorificând Decizia Curţii Constituţionale nr. 694/2015, am convins Curtea de Apel Bucureşti să acorde clientului nostru dobânzi în cuantum de aproximativ 1.000.000 euro începând cu prima zi de întârziere, respectiv ziua ulterioară datei depunerii decontului de TVA. Este prima dată când instanţa hotărăşte că termenul pentru acordarea dobânzilor trebuie să fie calculat de la momentul înregistrării solicitării de rambursare a TVA, şi nu după expirarea perioadei de 45 de zile prevăzută pentru soluţionarea decontului de TVA”, a spus Andreea Artenie, Partener şi coordonatoare a practicii de litigii la Reff & Asociaţii, societatea de avocaţi reprezentând Deloitte Legal în România. 

Din echipa Reff & Asociaţii au făcut parte Ionuţ Iablonschi, avocat coordonator şi Adelina Şomoiag, avocat senior în cadrul departamentului de litigii. Alături de ei s-a aflat Ileana Popescu, manager în cadrul departamentului taxe indirecte Deloitte România.

Avocaţii spun că este un precedent important pe care Curtea Constituţională l-a încurajat prin această decizie, precizând că „autorităţile publice implicate, inclusiv instanţele judecătoreşti, sunt chemate să realizeze o interpretare şi aplicare conformă a acestei legi cu efectele pe care le produce prezenta decizie în privinţa momentului de la care sunt acordate dobânzile fiscale”.

Cu o echipa de 73 de avocaţi, Reff & Asociaţii este una dintre cele mai mari societăţi de avocaţi din România şi una dintre cele mai active în asistarea clienţilor în tranzacţii complexe de fuziuni şi achiziţii, drept imobiliar, finanţări bancare şi tranzacţii cu portofolii de credite.

”Ne-a revenit nouă responsabilitatea să convingem instanţa de prim grad să acorde clientului nostru dobânzi din prima zi de întârziere şi ne bucurăm de succesul obţinut, acesta fiind de natură a schimba optica instanţelor naţionale şi practica unitară deja la nivelul ţării”, a precizat Andreea Artenie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO