Companii

B-Max-ul „made in Craiova“ iese pe străzi la vară

Autor: Bogdan Alecu

24.03.2011, 23:49 1010

Ford România, cel de-al doilea constructor de pe piaţa locală,care deţine uzina auto de la Craiova, va demara în perioadaurmătoare prima campanie masivă de recrutare prin care va urmărimajorarea numărului angajaţilor de la 3.600 în prezent la aproape7.000 atunci când uzina va produce la capacitatea maximă, potrivitunor surse apropiate companiei.

Oficialii Ford România nu au oferit niciun comentariu peaceastă temă.

Până în prezent pentru uzina de la Craiova Ford a angajat 90 deelectricieni, iar cadenţa lunară de producţie se situează în jurula 1.000 de maşini, faţă de ţinta maximă de 25.000 de maşini pelună.

De la demararea producţiei în septembrie 2010 până la finelelunii februarie uzina a produs 12.000 de utilitare Ford TransitConnect, acestea fiind destinate aproape în exclusivitateexportului către pieţe vest-europene, inclusiv Marea Britanie,Franţa sau Germania.

Primele modele Ford B-Max asamblate în uzina de la Craiova vorieşi pe stradă în vara acestui an, arată sursele citate. Acestemaşini nu vor fi destinate comercializării, ci repre­zintă modelede preserie tes­tate de către construc­torul american înaintealansării producţiei. Potrivit declaraţiilor anterioare ale luiDionisio di Campos, fostul preşedinte al Ford România, primelemodele de preserie erau programate să fie asamblate în a doua partea anului acesta, astfel, planurile americanilor ar putea accelerape fondul revenirii economiei la nivel european.

La mai puţin de câteva luni de când viitorul Ford B-Max va intraîn fabricaţie la uzina din Craiova, numărul furnizorilor decomponente care vor livra către Ford a crescut la peste 20, aceştiaurmând să investească până anul viitor peste 200 de milioane deeuro în construcţia facilităţilor de producţie.

Cea mai nouă investiţie a fost anunţată de Yazaki România laCaracal, în judeţul Olt, unde japonezii vor investi peste 10 mil.euro, potrivit unor surse din piaţă, într-o nouă uzină amenajată încadrul fabricii de textile Romaniţa unde au închiriat 6.000 mp. Ceamai mare investiţie din judeţul Olt a unui furnizor Ford este cea aproducătorului de mase plastice IAC România de la Balş, undeaceştia vor investi 58 mil. euro, dintre care 17 mil. euroreprezintă ajutor de stat.

Dintre cei peste 20, aproape 10 furnizori se vor stabili directpe platforma industrială a Ford Craiova, printre aceştia fiind şicompania Johnson Controls care va produce scaunele viitorului B-Maxşi care va investi 10 mil. euro în amenajarea noii facilităţi deproducţie, Lear Corporation, dar şi Kautex Textron.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO