Companii

Bacon, Cushman&Wakefield: Piata imobiliara trece printr-un moment bun pentru a ne mari cota de piata

Bacon, Cushman&Wakefield: Piata imobiliara trece printr-un moment bun pentru a ne mari cota de piata

Paul Bacon, CEO al Cushman & Wakefield CEMEA: Nu suferim din cauza crizei imobiliare, cum se intampla in cazul altor companii. Vrem sa ne dezvoltam serviciile care aduc valoare adaugata, cum ar fi cele de assett management, evaluari, retail si birouri, pentru a ne creste cota de piata. In acest moment suntem bine capitalizati, dar trebuie sa fim atenti la deciziile pe care le vom lua in perioada urmatoare.

19.10.2008, 20:19 26

Britanicii vor dezvolta serviciile care pot sa aduca valoare adaugata subsidiarei locale - retail, asset management si evaluari - si vor introduce unele noi cum ar fi project managementul. In conditii de criza, cand tranzactiile se reduc, serviciile de administrare de imobile sunt cele mai productive, potrivit reprezentantilor companiei.
"Nu suferim din cauza crizei imobiliare, cum se intampla in cazul altor companii. Vrem sa ne dezvoltam serviciile care aduc valoare adaugata, cum ar fi cele de assett management, evaluari, retail si birouri, pentru a ne creste cota de piata. In acest moment suntem bine capitalizati, dar trebuie sa fim atenti la deciziile pe care le vom lua in perioada urmatoare", a declarat pentru ZF Paul Bacon, CEO al Cushman & Wakefield Europa, Orientul Mijlociu si Africa.
Biroul local al Cushman & Wakefield si-a bugetat pentru anul acesta o crestere de 80% a cifrei de afaceri, pana la circa opt milioane de euro.
Anul trecut compania a evaluat proprietati in valoare de 1,6 miliarde de euro, in timp ce valoarea de capital a contractelor tranzactionate de companie s-a ridicat la 200 mil. euro.
Turbulentele de pe piata imobiliara vor continua si anul viitor, din cauza crizei internationale, ale carei efecte se vor resimti in continuare, insa Romania va fi mai putin afectata datorita sistemului bancar solid si a lipsei de spatii de birouri, centre comerciale si spatii rezidentiale.
"Vom asista la un numar scazut de tranzactii imobiliare si anul viitor, care se anunta la fel de greu ca 2008, abia din 2010 vom asista la o revenire a tranzactiilor. Insa putem spune ca piata imobiliara la nivel global revine la vechile fundamente de dezvoltare, unde locatia si calitatea chiriasilor devin principalele atuuri", afirma Bacon. Potrivit lui, piata locala nu a fost lovita puternic de criza financiara internationala, dar dezvoltatorii vor avea mai multa atentie inainte de inceperea unui proiect.
Intrebat cand considera ca situatia financiara actuala se va linisti, Bacon a afirmat "daca as sti raspunsul la aceasta intrebare, as fi in fiecare sambata intr-un cazinou la Monte Carlo si m-as juca la ruleta. Nimeni nu stie, dar cred ca situatia se va linisti si bancile vor acorda din nou credite la sfarsitul anului viitor".
Potrivit managerului Cushman & Wakefield, sunt tari precum Anglia sau Statele Unite care sunt afectate puternic de criza financiara, insa Europa Centrala si de Est nu este lovita la aceeasi amplititudine si mai ales Romania care a are un sistem bancar prudent si precaut.
Campaniile de salvare a sistemului bancar initiate de guvernele celor mai puternice state din lume ar putea aduce din nou increderea pe pietele financiare, iar bancile vor incepe din nou sa se imprumute intre ele.
Cu toate acestea, valoarea totala a investitiilor la nivelul zonei Europei va ajunge anul acesta la circa 160 de miliarde de euro, in scadere cu circa 40% fata de anul trecut, potrivit datelor Cushman & Wakefield.
"Sunt investitori care nu deruleaza nicio achizitie in prezent pentru ca nu au capital sau daca detin fonduri nu vor sa riste sa investeasca in conditiile macroeconomice actuale. Sectorul tranzactiilor traverseaza o perioada de stagnare, pentru ca nici cumparatorii, nici vanzatorii nu primesc pretul pe care il asteapta. In lipsa unui numar ridicat de tranzactii care sa stabileasca un pret corect, piata locala se transforma dintr-o piata a vanzatorilor intr-una a cumparatorilor" , afirma Bacon. Potrivit lui, in Romania este in continuare o lipsa acuta de proprietati comerciale, mai ales in sectorul de retail.
"Sunt mult mai putini cumparatori decat anul trecut si exista o reticenta din partea vanzatorilor de a derula exituri din proiectele pe care le detin. Cine are acces la bani este favorizat in acest context, insa sunt foarte putini in acest moment, pentru ca bancile nu mai fac imprumuturi", afirma CEO-ul Cushman & Wakefield.
Cushman & Wakefield Activ Consulting este unul dintre principalii jucatori de pe piata imobiliara din Romania. Compania are peste 14 ani de experienta in real estate, inceputurile ei pe piata locala fiind in 1993, cand a fost infiintata firma locala Activ Consulting.
In 2007 aceasta a fost preluata de compania internationala Cushman & Wakefield dupa 11 ani de functionare ca birou asociat al acesteia.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO