Companii

Batalia low-cost: Wizz Air anunta ca vrea sa treaca in fata Blue Air, liderul pietei locale

Batalia low-cost: Wizz Air anunta ca vrea sa treaca in fata Blue Air, liderul pietei locale

Click pentru imaginea marita

02.10.2008, 18:21 81

"Anul trecut Ungaria era peste Romania, dar era primul an integral al companiei aici. Piata din Romania are unul dintre cele mai ridicate ritmuri de crestere pentru noi, peste cel al Poloniei", a spus John Stephenson, director comercial al companiei.

Anul trecut Wizz Air a inregistrat in Romania afaceri de circa 30 de milioane de euro, piata locala contribuind cu circa 10% la rezultatele companiei, in timp ce anul acesta ponderea pietei locale a urcat la circa 20% in totalul veniturilor Wizz Air.
Planurile companiei pentru sfarsitul acestui an si inceputul anului urmator includ lansarea unei noi baze operationale la Timisoara - a treia din Romania dupa Bucuresti si Cluj - si lansarea a 15 noi rute cu plecare din cele trei orase ale tarii. Astfel, numarul total de rute operate de companie va ajunge la 30 in luna mai a anului viitor.
Printre zborurile noi care vor fi operate de Wizz Air pe piata locala se numara Bucuresti-Madrid, Bucuresti-Bologna, Bucuresti-Paris, Cluj-Madrid, Cluj-Bologna, Cluj-Venetia, Cluj-Paris, precum si zboruri de la Timisoara la Paris, Dortmund, Londra, Venetia, Milano, Roma, Barcelona si Valencia. Totodata, compania va creste frecventa pe 10 dintre rutele actuale.
"In aceasta perioada in care piata aeriana trece printr-o criza, vom continua sa ne dezvoltam in Romania, o piata cheie pentru noi. In afara de rutele noi pe care le-am anuntat, analizam in continuare si celelalte aeroporturi din tara", a spus Natasa Kazmer, directorul de comunicare al companiei.
Desi are un plan agresiv de extindere pe zborurile internationale, Wizz Air a renuntat la ruta Bucuresti-Cluj pe care o opera pe segmentul de zboruri interne si a blocat dezvoltarea in aceasta directie.
"Pretul petrolului a crescut foarte mult si am decis sa renuntam la toate rutele care nu erau suficient de profitabile pentru noi. Daca climatul macroeconomic se va schimba, vom reconsidera posibilitatile pe care le avem pe zborurile interne in Romania", a spus Kazmer.
In urma curselor noi anuntate, Wizz Air si-a stabilit un obiectiv de 1,7 milioane de pasageri transportati in si dinspre Romania in 2009, nivel aproape dublu fata de acest an, compania tintind in continuare pozitia de lider pe piata locala, care este detinuta in prezent de Blue Air.
Blue Air estimeaza in acest an 1,2 milioane de pasageri pe piata din Romania si nu si-a facut pana acum publice estimarile pentru anul urmator.
Potrivit unui studiu al firmei britanice de consultanta OAG, citat de Wizz Air, Blue Air detine cea mai mare cota de piata in Romania, respectiv de 35%, pentru luna octombrie 2008, fiind urmat de Wizz Air cu 31%. Totodata, low-cost-ul MyAir are, potrivit acestor date, o cota de 13% din piata, in scadere fata de 17% in 2007. Acest studiu ia in calcul flota de aeronave a operatorilor si nu veniturile sau numarul de pasageri transportati.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO