Companii

Bătălia mallurilor din toamna acestui an, un „meci“ fără câştigători. „Dintr-o chiflă mică vor mânca mai mulţi“

Bătălia mallurilor din toamna acestui an, un „meci“ fără câştigători. „Dintr-o chiflă mică vor mânca mai mulţi“

Autor: Cristi Moga

27.09.2011, 10:44 2017

Deschiderea în toamna acestui an a proiectelor Galleria Arad (6 octombrie), Oradea Shopping City (14 octombrie), Maritimo Constanţa (28 octombrie) şi ERA Mall Oradea (neprecizat încă), va accentua puternic lupta pentru banii consumatorilor din aceste oraşe, în care există deja centre comerciale care au implicat investiţii de zeci de milioane de euro.

Proiecte noi au anunţat deschiderea şi în Craiova, Botoşani sau în cartierul bucureştean Chitila, dar în aceste zone competiţia nu este atât de acerbă, astfel că dezvoltatorii şi retailerii sunt mai relaxaţi.

În celelalte oraşe însă, noii jucători din piaţă vor scoate toate armele pentru a valorifica elementul de noutate şi a fideliza consumatorii din primele zile, când mallurile noi sunt de obicei pline datorită promoţiilor şi evenimentelor realizate.

Vor reuşi aceştia să redirecţioneze cărările deja bătătorite spre destinaţiile de cumpărături din Arad, Oradea şi Constanţa? Georgiana Andrei, head of retail department în cadrul Colliers, spune că după locaţie, un element important în competiţia dintre două malluri este legat de cine a fost "primul venit".

Cel mai bun exemplu este Bucureşti Mall, care a rezistat şi deschiderilor următoare de proiecte din oraş. Cu cât primul mall a avut mai mult timp să se aşeze în piaţă, cu atât este mai bine deoarece a apucat să-şi fidelizeze clienţii.

În afara Bucureştiului însă, este posibil ca piaţa potenţială să fie prea mică pentru ca proprietarii de malluri să ducă prea mulţi bani acasă în primii ani de operare.

"Dintr-o «chiflă», fiecare va trebui să fure câte puţin. Pe termen scurt în unele cazuri nu cred că vom putea vorbi despre câştigători între proprietarii de malluri.

Bătălia între centre comerciale va fi în favoarea clienţilor şi a retailerilor, care obţin chirii mai bune. Mallurile vor fi nevoite să acorde mai multă atenţie promovării către consumatorul final, care trebuie fidelizat.

Preţul produselor este important, dar contează mult şi felul în care te simţi la cumpărături", spune Georgiana Andrei de la Colliers.

Greu de vândut în vest

Oraşele din vestul ţării care vor avea malluri noi în toamna acestui an - Arad şi Oradea - au avut vânzări sub aşteptări şi în centrele comerciale existente, spun consultanţii, astfel că se poate vorbi despre o chiflă destul de mică.

Cu toate acestea, deschiderea noilor malluri ar putea stopa şi mai mult fenomenul de migrare a consumatorilor către Timişoara, Budapesta sau Viena, unde o parte dintre locuitorii zonei fac "turism de shopping".

În Oradea, unde funcţionează de nouă ani proiectul Lotus Center (familia Mudura), vor fi deschise până la sfârşitul acestui an şi proiectele Oradea Sopping City şi ERA Mall. "Oradea este unul dintre primele oraşe din România care a găzduit un centru comercial de tip mall. Cu toate acestea, vânzările înregistrate de comercianţi în dezvoltările comerciale existente au fost, în unele cazuri, sub aşteptări. În acest moment, prin anunţarea oficială a celui de-al treilea proiect - Oradea Shopping City - concurenţa devine extrem de tăioasă", spune Daniel Nistor, account manager retail în cadrul CB Richard Ellis.

Ce avantaje şi chiriaşi a atras fiecare proiect?

"Lotus Center are cea mai bună poziţie în oraş, un concept şi o masă critică adaptate locaţiei. Ultimele ancore de modă securizate, Inditex şi H&M, completează perfect mixul existent de chiriaşi, format din Carrefour, Hervis, Sprider, New Yorker, Takko sau Deichmann.

Procesul de reamenajare recent finalizat a împrospătat imaginea unui centru cunoscut de orădeni de peste nouă ani. Cu toate cele de mai sus, considerăm că, cel puţin pe termen mediu, Lotus Center va fi proiectul dominant pentru Oradea.

Pe termen mediu-lung considerăm că ERA va deveni următoarea destinaţie de shopping a oraşului.

Proiectul are conceptul şi masa critică adaptate perfect locaţiei, este deja puternic ancorat (Carrefour, Mobexpert, Bricostore) şi considerăm că va fi următoarea opţiune pentru ancorele de fashion (majoritatea prezente în Lotus) în momentul în care acestea vor decide să deschidă o a doua locaţie în Oradea", spune Oana Iliescu, managing director al firmei DTZ Echinox.

Roxana Stănciulescu, head of retail în cadrul Jones Lang LaSalle, spune că reprezentanţii ERA sunt în discuţii avansate cu un operator de electrocasnice şi alte două reţele de mobilier şi decoraţ iuni, după ce au semnat deja contracte cu Mobexpert şi Elvila, urmând astfel să se poziţioneze într-un proiect de tip "power center" dedicat produselor pentru casă: mobilier, electrocasnice, decoraţiuni interioare.

Despre proiectul Oradea Shopping City din portofoliul omului de afaceri Gabriel Popoviciu, reprezentantul CB Richard Ellis spune că "proiectul va fi atractiv printr-o zonă de entertainment puternic ancorată, precum şi prin prezenţ a unor retaileri noi pe piaţa locală".

Lupta pare deschisă, dar mai ales pentru locul doi

În Arad în schimb situaţia este mult mai echilibrată între proiectele Atrium şi Galleria. Consultanţii spun că va conta foarte mult marketingul celor două malluri după deschiderea Galleria, în condiţiile în care proiectele au dimensiuni relativ egale, sunt situate la mică distanţă unul de altul şi îşi împart chiriaşii importanţi destul de echilibrat.

"Deşi distanţa între cele două proiecte este redusă, Atrium Center are totuşi o poziţie mai bună în oraş. Ca şi concept şi masă critică, proiectele sunt similare şi corecte.În ceea ce priveşte mixul de chiriaşi, competiţia este foarte strânsă, iar reacţia arădenilor greu de anticipat. Avem Cora plus Inditex şi Sprider în Galleria versus H&M plus C&A,New Yorker, LC Waikiki şi Reserved în Atrium. Atrium are în plus avantajul a circa 18 luni de operare în care şi-a creat deja o bază de clienţi fideli", spune Oana Iliescu de la DTZ, care pune accent pe felul în care cele două proiecte vor fi administrate, dar şi pe posibilitatea ca AFI Europe să dezvolte un centru comercial pe un teren de lângă Atrium, fapt ce ar înclina balanţa spre mallul mai apropiat de centrul oraşului.

Până acum însă, cu două proiecte în oraş - mallul Atrium şi parcul comercial Armonia - Aradul nu a adus vânzările sperate de proprietari şi comercianţi.

"Deşi datele statistice plasează Aradul în topul oraşelor din provincie din punctul de vedere al puterii de cumpărare, retailerii care au deschis magazine în acest oraş nu au atins încă nivelul de vânzări aşteptat. Comportamentul consumatorului arădean a fost poate greu de anticipat, însă considerăm că pe termen lung, la fel ca în cazul Timişoarei, mallurile din oraş nu vor mai fi doar proiecte de proximitate, ci destinaţii comerciale", spune Nistor de la CBRE.

Constanţa, cu aşteptări ridicate

Consultanţii vorbesc de Constanţa ca despre un oraş care poate face faţă şi proiectului Maritimo, în condiţiile în care proiectele existente - City Park şi TOM - au rezultate peste media centrelor comerciale din provincie.

"În Constanţa, Maritimo va atrage prin dimesiunea lui şi implicit prin oferta foarte generoasă de branduri. City Park va rămâne mallul din oraş. Este foarte posibil ca City Park să aibă ceva scăderi ale vânzărilor pe îmbrăcăminte şi încălţăminte, dar traficul să rămână totuşi constant, fiind loc de întâlnire al tinerilor care frecvectează mult cafenele şi restaurantele de aici. TOM va trebui să continue repoziţionarea într-un retail park", spune Roxana Stănciulescu de la Jones Lang LaSalle, referindu-se şi la extinderea proiectului TOM, care va cuprinde şi magazine ale retailerilor kika şi Decathlon.

"În Constanţa ai mallul mai mic din interiorul oraşului (City Park), mallul mare din afară (Maritimo) şi un retail park (TOM). Maritimo are avantajul de a putea acomoda mai mulţi chiriaşi ancoră, iar City Park are avantajul locaţiei şi al primului venit. Este greu de evaluat cum vor reacţiona consumatorii la deschiderea mallului din afara oraşului, dar consider că un oraş cu 300.000 de locuitori, cum este Constanţa, şi cu un trafic foarte ridicat pe perioada verii, poate susţine aceste proiecte", spune Georgiana Andrei.

City Park nu deţine în prezent o zonă de entertainment, fapt ce ar putea atrage o parte dintre clienţii tineri spre Maritimo, spune Oana Iliescu de la DTZ, iar o altă problemă ar putea fi legată de apropierea dintre cele trei proiecte, care se vor lupta în special pentru consumatorii din nordul oraşului.

"Faptul că cele trei centre comerciale împart aceeaşi zonă de atracţie comercială, şi anume nordul oraşului Constanţ a, va determina o luptă extrem de strânsă şi este imposibil să determinăm un câştigător în acest moment", spune reprezentantul CB Richard Ellis.

Ce contează până la urmă? Sumele de bani disponibile pentru cumpărături în buzunarele locuitorilor din aceste oraşe şi apetitul de a renunţa la ei într-o perioadă în care economia mondială încă scârţâie, iar România nu va rămâne imună.

Ce se întâmplă dacă nu vor avea vânzări? Fie băncile vor prefera să închidă ochii pentru o perioadă la plata ratelor, deoarece intrarea unui mall în faliment nu este cea mai fericită decizie pentru nimeni, fie acţionarii vor scoate bani din alte buzunare pentru a le ţine în viaţă.

Primii câştigători ar trebui în schimb să fie clienţii, care vor avea mai multe opţiuni şi, determinate de competiţie, preţuri mai mici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO