Companii

Bazac: Bugetul asigurarilor de sanatate, la 85% fata de 2008

12.02.2009, 18:45 50

Bugetul asigurarilor sociale de sanatate din acest an ar putea sa fie 85% din nivelul celui din 2008, a spus Ion Bazac, ministrul sanatatii, citat de Mediafax.

"Intr-un an financiar cum este 2009 si noi suntem ingrijorati de posibilitatea unor colectari deficitare in fondul asigurarilor sociale de sanatate. Bugetul preconizat a fi colectat in acest an ar putea fi afectat daca va fi o colectare deficitara", a spus Bazac.
Potrivit ministrului, exista insa "mecanisme pregatite pentru a face fata situatiei". "Nu avem o evaluare clara a modului in care va evolua economia romaneasca in urmatoarele sase luni. Am decis cu Ministerul Finantelor ca vom face o raportare trimestriala a modului in care se va face colectarea veniturilor in bugetul asigurarilor sociale de sanatate si ca va trebui sa corelam veniturile cu cheltuielile. Avem mecanisme pe care sa le implementam din 1 iulie pentru a gasi surse financiare suplimentare", a spus ministrul.
Anul trecut veniturile Fondului de Asigurari Sociale de Sanatate au fost de circa 16,9 mld. lei (4,6 mld. euro), in crestere cu 29% comparativ cu 2007.
O colectare de 85% ar duce bugetul asigurarilor sociale de sanatate la circa 14,4 mld. lei (3,6 mld. euro). Cele mai mari fonduri sunt cheltuite de Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate pentru serviciile medicale spitalicesti si pentru medicamente gratuite si compensate, iar o reducere a colectarilor se va resimti in primul rand la nivelul acestora.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO