Companii

Becali pune la pamant constructorul Arcom. Mai multi furnizori cer insolventa companiei pentru ca nu si-au primit banii

Becali pune la pamant constructorul Arcom

George Becali

10.06.2009, 18:18 1514

George Becali, patronul echipei Steaua, se confrunta cu tot mai multe procese de insolventa din cauza unor datorii neplatite, intentate companiei de constructii Arcom, pe care a preluat-o in 2007, dupa ce a platit peste

25 mil. euro.
Becali a schimbat managementul companiei, numindu-l pe seful filialei PNG Olt, Mihai Oprea, in pozitia de director general, dar a uitat sa se mai ocupe de activitatea firmei, in conditiile in care piata constructiilor se afla in declin.
"Este regretabil ca brandul romanesc international al constructiilor a fost compromis de privatizari succesive. Lovitura finala a fost data de ultimul actionar majoritar, George Becali", a declarat Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii. Arcom era inainte de revolutia din 1989 compania romaneasca de constructii cu cele mai multe contracte externe.
Ulterior, compania s-a reorientat catre piata locala unde a derulat constructii de locuinte si lucrari civile si era una din primele zece companii de constructii de pe piata in 2007. Becali detine in prezent 71,6% din Arcom, dupa achizitii succesive de actiuni de la management si angajati. Omul de afaceri nu a putut fi contactat pana la inchiderea editiei.
"Este posibil ca firma sa intre in incapacitate de plata, pentru ca are probleme cu lichiditatile, sau chiar in faliment, pentru ca nu indeplineste anumite conditii juridice. Compania traieste acum din recuperarea de garantii de la lucrari mai vechi sau din proiecte semnate in anii trecuti, pentru ca nu au mai luat contracte noi", au declarat pentru ZF surse de pe piata. Arcom se afla in prezent in mai multe procese de insolventa intentate de sapte firme furnizoare de materiale de constructii, potrivit datelor Tribunalului Bucuresti. O alta companie care va solicita insolventa Arcom este distribuitorul de materiale de constructii Baduc din Bucuresti, la care compania are datorii vechi de doi ani. "Pe 15 iunie voi solicita in instanta intrarea in insolventa a companiei Arcom, din cauza datoriilor pe care firma le are catre noi", a declarat Victor Dumitrache, presedintele Baduc.
Valoarea totala a creantelor se ridica la 3,1 mil. euro (cereri de insolventa si procese comerciale), potrivit reprezentantilor Arcom, insa Mihai Oprea, actualul director general, a declarat ca exclude posibilitatea ca societatea sa intre in incapacitate de plata.
"Avem la randul nostru de recuperat circa 9 milioane de euro de la clienti care nu au mai platit lucrarile. Nu vom da in judecata clientii nostri, pentru ca nu ne va ajuta aceasta decizie, ci vom incerca sa colectam banii prin conciliere. Valoarea totala a proiec-telor aflate in derulare se ridica la peste 100 milioane de euro", a declarat pentru ZF Oprea.
Cel mai mare proiect al Arcom consta in constructia unui proiect rezidential cu 228 de apartamente in Pipera, in parteneriat cu Becali (50-50%).
Becali a fost implicat in ultima vreme in campania electorala pentru alegerile europarlamentare si in plus a petrecut si o perioada de 15 zile in inchisoare. Becali, care isi evalua averea la doua miliarde de euro in urma cu un an, acum isi numara fiecare suta de euro, dupa ce piata imobiliara s-a blocat si valoarea terenurilor pe care le detine a scazut puternic.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO