Companii

Berea a avut cel mai slab semestru din ultimii 9 ani

Berea a avut cel mai slab semestru din ultimii 9 ani

Autor: Ioana David

01.09.2014, 00:07 789

Vânzările de bere au scăzut cu 8% în primul semestru al acestui an, până la 7,8 milioane de hectolitri (785 milioane de litri sau 1,57 miliarde de doze de 0,5 litri), consemnând cel mai slab început de an din ultimii nouă. Astfel, piaţa, dependentă de vreme şi de competiţiile fotbalistice, a coborât sub nivelul din 2006, anulând practic avansul câştigat în toţi aceşti ani, arată un calcul al ZF pe baza datelor de la INS.

Deşi desfăşurarea Campionatului Mondial de Fotbal din Bra­zilia, care a început în iunie, a creat premisele pentru creş­terea consumului de bere, vremea nefavorabilă a fost cea care a ţinut oamenii departe de terase.

Vânzările din timpul verii sunt decisive pentru evoluţia berii din întregul an, doar în mai şi iunie realizându-se aproape un sfert din volumele întregului an. La un volum de vânzări de 7,8 mil. hectolitri în prima jumătate a anului, piaţa de bere poate fi estimată la aproape 800 mil. euro. Preţul unui litru de bere în HoReCa a fost de 1,68 euro (7,5 lei) în 2012 (în scădere faţă de 2011) şi de 0,81 euro (3,6 lei) în retail (în scădere), potrivit celui mai nou raport al Ernst & Young. O analiză recentă a ZF, care a luat în considerare preţul pen­tru mai multe bunuri de consum, arată că o doză de Timi­şo­reana costă 2,25 de lei (în martie 2014) faţă de 2,3 lei în septembrie 2013 (în retail). Consumul de bere a fost anul trecut de 81 de litri pe cap de locuitor.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- scăderea vânzărilor în luna iunie, impactul vremii nefavorabile asupra acestui segment de piaţă

- alte date statistice despre piaţa berii

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO