Companii

Bilanţ la Consiliul Concurenţei. Companii cu cifră de afaceri de miliarde de lei, amendate de Concurenţă pentru înţelegeri asupra preţului

Bilanţ la Consiliul Concurenţei. Companii cu cifră de...

Autor: Roana Rotaru

20.01.2017, 00:07 752

Consiliul Concurenţei a avizat anul trecut 59 de achiziţii şi fuziuni de companii.

Consiliul Concurenţei a aplicat a­nul trecut amenzi de peste 15 mi­l. euro către 119 com­panii ca­re practicau, po­trivit insti­tu­ţi­ei, înţelegeri antincon­curen­ţi­a­le sau care făceau abuz de poziţie do­mi­nan­tă.

„Din 25 de investigaţii finalizate anul trecut, au fost sancţionate 119 companii, din care 93 au recunoscut încălcarea legii şi ne aşteptam noi ca ele să nu mai conteste sancţiunea în instanţă. Noi le acordăm deja o reducere a sancţiunilor. Volumul sancţi­unilor se ridică undeva la peste 68 milioane de lei în 2016”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Cele mai mari amenzi, de circa 6,3 mil. euro, au fost aplicate către 41 de companii din industria distribuţiei de uşi, boilere şi centrale termice, amenzi care au fost aplicate puternicului retailer, cu afaceri de 4,3 mld. lei, Dedeman (peste 4 mil. euro), companiilor Arabesque (afaceri de 1,6 mld. lei), Porta KMI România, Ariston Thermo Romania, dar şi altor jucători, care s-au înţeles asupra preţurilor de vânzare.

Amenzi de 4,9 mil. euro au fost aplicate şi către şapte companii de pe pieţele serviciilor de pilotaj şi remorcaj de manevră a navelor maritime.

 

Ce achiziţii şi fuziuni au fost aprobate

Consiliul Concurenţei a avizat anul trecut 59 de achiziţii şi fuziuni de companii, cu circa 60% mai multe faţă de anul pre­cedent. Cele mai mari concentrări eco­no­mice au fost preluarea Billa de către Carre­four, preluarea farmaciilor Polisano de către Sen­siblu, preluarea magaziunlui online de electronice PC Garage de e-mag, dar şi altele. Intenţia lui Bogdan Chiriţoiu este ca, pe viitor, să facă dificilă aprobarea de fuziuni şi achiziţii prin modificarea legislaţiei.

Pe de altă parte, taxele obţinute în urma aprobării concentrărilor economice, de 10.000-20.000 de euro per fuziune sau achiziţie, vor rămâne în bugetul Consiliului Concurenţei pentru organizare de evenimente de promovare a legii concurenţei în toate regiunile ţării, în timp ce amenzile vor merge în continuare la bugetul de stat, potrivit lui Chiriţoiu.

„S-ar putea ca în anumite zone să constatăm o concentrare prea mare. Direcţia în care ne îndreptăm este ca în viitor să fie mai dificilă aprobarea fuziunilor şi achiziţiilor.”

Consiliul Concurenţei lucrează încă de anul trecut la o directivă prin care să faciliteze despăgubirea victimelor înţelegerilor anticoncurenţiale. Prin această directivă, instituţia vrea să acorde reduceri de amenzi companiilor vinovate de înţelegeri anticoncurenţiale, dacă acestea se angajează să restituie victimelor sumele pe care acestea le-au plătit în mod nejustificat.

„Este o preluare a unei practici americane, întâlnită şi în două ţări din Europa. Avem un caz-plilot destul de mic. Anul trecut am sancţionat o companie din Otopeni pentru că a crescut preţurile de racordare la gaze, iar compania aceea o să primească o reducere a amenzii pentru că s-a angajat că va da oamenilor banii înapoi pe care i-a primit în exces. Asta vrea să facem în viitor, să încorporăm în deciziile noastre un plan de despăgubirie a victimelor comportamentului anticoncurenţial”, a spus preşedintele Consiliului Concurenţei.

În 2016 au fost declanşate 12 investigaţii privind posibile încălcării ale legii concurenţei care vizau industria prelucrării lemnului, închirierea terenurilor din proprietatea statului, distribuţia de medicamente, agenţiile de turism şi piaţa serviciilor notariale. Dintre acestea, 33% au ca obiect posibile înţelegeri de tip cartel şi 25% posibile abuzuri de poziţie dominantă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO