Companii

Bilant pe piata centrelor comerciale la sase luni: niciun mall vandut, niciun proiect nou inceput si chirii mai mici cu 20-40%

Bilant pe piata centrelor comerciale la sase luni: niciun mall vandut, niciun proiect nou inceput si chirii mai mici cu 20-40%
13.07.2009, 00:00 48

Primele sase luni ale acestui an au fost cele mai dificile din ultimii ani pentru proprietarii de centre comerciale, care s-au confruntat cu presiuni tot mai mari din partea retailerilor pentru a reduce nivelul chiriilor si nu au reusit sa vanda niciun proiect, desi multi isi propusesera acest lucru pentru a putea continua dezvoltarea altor proiecte.
"Nu s-au vandut proiecte, nu s-au inceput constructii noi si s-a renuntat la numeroase proiecte in primele sase luni ale anului. Contracte de inchiriere se mai semneaza doar in proiecte spectaculoase, care au chirii mai mici cu 20-40% fata de nivelul cerut anul trecut. In proiectele slabe, reducerile de chirii pot ajunge la 80%, iar dezvoltatorii contribuie si la amenajarea magazinelor", descrie Luiza Moraru, head of retail department al firmei de consultanta imobiliara CB Richard Ellis Eurisko, situatia din piata centrelor comerciale.

Nimeni nu mai da bani pe malluri
Unirea din Brasov, Armonia Center din Braila, European Retail Park din Bacau si Braila sau Vitantis din Bucuresti s-au aflat la vanzare pe parcursul ultimului an, dar proprietarii nu au reusit sa gaseasca investitori dis-pusi sa le accepte pretentiile financiare, in conditiile in care dezvoltatorii erau obisnuiti sa vanda la pret dublu, comparativ cu costurile de dezvoltare.
In conditiile in care multi proprietari nu au reusit sa vanda, ritmul de dezvoltare a celorlalte proiecte din portofoliu a fost incetinit.
Ultima tranzactie semnificativa cu un centru comercial de pe piata locala a fost semnata in urma cu mai bine de un an, cand fondul german de investitii DEGI a cumparat pentru circa 140 de milioane de euro centrul comercial Iris Shopping Center din Titan de la dezvoltatorul Avrig 35.
In ceea ce priveste finalizarile de proiecte noi acestea pot fi numarate pe degetele de la o mana - au fost deschise centrele Grand Arena din Berceni si Galleria din Suceava, prima etapa a parcului de retail ERA Shopping Park din Oradea si extinderile mallului Plaza Romania si Militari Shopping - in urma unor investitii totale de circa 300 mil. euro.

Cu cat mai nou, cu atat mai greu
De remarcat este ca, in afara extinderilor, proiectele noi care au fost deschise erau amanate din 2008, astfel ca dezvoltatorii nu isi mai puteau permite o noua amanare, in conditiile in care gradul de ocupare a acestor centre comerciale este redus. De altfel, centrele comerciale care au cele mai mari dificultati in aceasta perioada sunt cele deschise recent, care nu au apucat sa isi fidelizeze clientela.
"Proiectele care au fost deschise tarziu, cu un numar redus de chiriasi, deoarece retailerii au apucat sa simta panica de anul trecut, o duc cel mai rau deoarece cu greu reusesc sa umple spatiile goale, sa formeze un vad si sa fidelizeze clientela. Si retailerii sunt extrem de atenti la alegerea proiectelor pentru noi magazine; se afla in fata unei crize majore de lichiditati si prefera sa deschida la anul decat acum", mai spune Moraru de la CBRE.
Pentru cea de-a doua jumatate a acestui an deschiderile programate sunt la fel de putine - Cotroceni Park si Sun Plaza in Bucuresti, Galleria Piatra-Neamt, Tiago Mall din Oradea si extinderea proiectului Iulius Mall din Timisoara, care isi va intari si mai mult pozitia in orasul de pe Bega, unde alti dezvoltatori nu au inceput pana in prezent constructia la alte proiecte.
Cel putin pentru o perioada proprietarii de malluri vor fi protejati de o competitie noua, in conditiile in care bancile nu mai finanteaza acest gen de proiecte, dupa ce au fost consemnate mai multe malluri a caror valoare de piata a scazut pana la nivelul costurilor de dezvoltare sau sub pretul de achizitie, in cazul celor tranzactionate.

Un cerc vicios
"Suntem intr-un cerc vicios, in care bancile nu finanteaza decat malluri care au un grad ridicat de preinchiriere, iar retailerii sunt foarte reticenti in a semna in aceasta perioada. Mai sunt o serie de proiecte cu un concept bun, pentru care dezvoltatorii negociaza inclusiv in aceasta perioada semnarea unor finantari, dar procesul de semnare este mult mai dificil", spune reprezentantul firmei de consultanta imobiliara.
Printre proiectele avansate a caror finalizare nu este programata pentru acest an se numara mallul Atrium Center din Arad, cu un grad ridicat de preinchiriere catre retaileri precum Billa, Deichmann, C&A, Reserved, Altex sau Cinema City sau Armonia Center din Satu Mare, unde cel mai important chirias va fi lantul de hipermarketuri Carrefour.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO