Companii

Bilanţul Consiliului Concurenţei pe 2017: Amenzi de 123,1 milioane de lei, echivalentul a 27 de milioane de euro

Bilanţul Consiliului Concurenţei pe 2017: Amenzi de...

Autor: Dan Straut, Mediafax

19.04.2018, 12:07 261

„În anul 2017 am iniţiat investigaţii în domenii importante cum sunt cel al energiei - potenţiale abuzuri de poziţie dominantă privind racordări la reţele - sau cel al serviciilor financiare. Pentru prima dată investigaţiile noastre au trecut graniţele ţării şi am beneficiat de sprijinul colegilor din Marea Britanie pentru a obţine informaţii inclusiv de la sediile din Londra ale companiilor investigate”, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, la conferinţa de prezentare a raportului anual 2017 al instituţiei.

„Tot în 2017 am iniţiat cele mai multe investigaţii privind posibile carteluri şi abuzuri de poziţie dominantă din istoria instituţiei, reprezentând 89% din totalul procedurilor declanşate. Câteva exemple: avem în curs de derulare o investigaţie pe piaţa comercializării echipamentelor agricole, în care sunt implicate şi fonduri europene; posibila excludere abuzivă de pe piaţă a medicamentelor generice face obiectul unei alte investigaţii derulate în prezent; nu în ultimul rând, investigăm practic toată piaţa lemnului: ne uităm la licitaţiile prin care se achiziţionează lemn, în special de la Romsilva”, a mai spus Bogdan Chiriţoiu.

Potrivit raportului, cele mai importante intervenţii ale Consiliului Concurenţei finalizate în anul 2017 conduc la economii pentru consumatori cuprinse între 284 şi 509 milioane de lei (aproximativ între 63 şi 113 milioane de euro) generate din activitatea în domeniul controlului concentrărilor economice şi al înţelegerilor anticoncurenţiale. Aceste cifre au fost obţinute folosind o metodologie dezvoltată de Comisia Europeană.

Cea mai mare amendă din 2017, de 15,8 milioane de euro, a fost aplicată cartelului de pe piaţa contoarelor de măsurare a energiei electrice. „În acest caz, una dintre companiile implicate a aplicat pentru politica de clemenţă şi a adus dovezi privind existenţa faptelor anticoncurenţiale, obţinând astfel imunitate la amendă”, a mai spus Bogdan Chiriţoiu.

Anchetele sectoriale, finalizate sau aflate în consultare publică în 2017, au vizat domenii cu impact direct asupra consumatorilor: serviciile medicale, distribuţia de medicamente, piaţa primară a lemnului, gestionarea resurselor de apă de suprafaţă, comunicaţii electronice oferite sub forma pachetelor de servicii multiplay. „Foarte important este faptul că majoritatea recomandărilor pe care le-am făcut pentru a îmbunătăţi concurenţa pe aceste pieţe au fost deja preluate de autorităţi”, se mai arată în raport.

În domeniul ajutorului de stat, este de notat faptul că s-au făcut paşi decisivi în vederea finalizării unui caz marcant de restructurare industrială, respectiv Oltchim, care poate reprezenta un model de urmat în alte cazuri, precum Complexul Energetic Hunedoara, Compania Naţională a Uraniului şi CFR Marfă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO