Companii

Bilanţul Immofinanz: încasări de 34 mil. € la nouă luni, active de 1 mld. euro

Autor: Cristi Moga

27.03.2012, 00:04 367

Fondul austriac de investiţii Immofinanz, cel mai mare proprietar de active imobiliare de pe piaţa locală, a realizat în perioada mai 2011 - ianuarie 2012, primele nouă luni ale anului financiar curent, venituri din chirii de 34,1 mil. euro, în scădere cu 1,5% faţă de pe­rioada similară a anului pre­cedent, potrivit ra­por­tu­lui financiar al com­pa­niei.

Veniturile din chirii ale Immofinanz au scăzut în ciuda deschiderii la fi­nalul lunii octombrie a unui nou mall, Maritimo Constanţa, al cărui impact nu a putut compensa redu­cerea substanţială a veni­tu­rilor din închirierea clă­di­rilor de birouri din Bu­cureşti.

Astfel, Immofinanz a încasat în decurs de nouă luni chirii de 18,2 milioane de euro din portofoliul de birouri, în scădere cu aproape 16% faţă de acelaşi interval din anul financiar precedent. În condiţiile în care austriecii au un portofoliu de birouri de 205.000 de metri pătraţi, cu un grad de ocupare de 88,9%, chiria medie obţinută în intervalul analizat este de 11 euro/metrul pătrat lunar, potrivit calculelor ZF.

În portofoliul companiei intră parcurile de afaceri IRIDE, S-Park sau Victoria Park, dar şi clădiri ca Bucharest Corporate Center, Băneasa Airport Tower sau Global Business Center.

Pe de altă parte, cele cinci malluri din portofoliul companiei - Polus Cluj, Armonia Arad, Euromall Piteşti, Gold Plaza Baia Mare şi Maritimo Constanţa, ultimul deschis - au generat în decurs de nouă luni venituri de 12,6 mil. euro, în creştere cu 27%.

Inaugurarea proiectului Maritimo şi achiziţia pe parcursul anului trecut a companiei Adama au dus portofoliul imobiliar al companiei de la 902 mil. euro la 1,029 miliarde de euro, austriecii consolidându-şi astfel poziţia de cel mai mare proprietar de active imobiliare de pe piaţa locală. Immofinanz a preluat anul trecut aproape 70% din Adama pentru 42 de mil. euro, devenind unicul acţionar al companiei. Prin această achiziţie, austriecii şi-au trecut în portofoliu o companie cu active de 160 mil. euro - aproximativ 500 de apartamente finalizate, evaluate la 42 mil. euro, şi terenuri cu o suprafaţă de 1,4 mil. mp, evaluate la 118 mil. euro.

Circa 68% din acest portofoliu se află în România, în timp ce restul activelor sunt în Ucraina, Moldova, Turcia şi Croaţia. Dintre aceste pieţe, Immofinanz îşi propune să rămână activ doar pe pieţele din România şi Ucraina.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO