Companii

Bilantul retailului alimentar modern in primul trimestru: Retelele straine au angajat 1.500 de oameni si au venit cu 77 de milioane de euro pentru expansiune

Bilantul retailului alimentar modern in primul trimestru: Retelele straine au angajat 1.500 de oameni si au venit cu 77 de milioane de euro pentru expansiune

Cele mai mari investitii au fost realizate de hipermarketuri

26.04.2010, 00:00 316

Astfel, investitiile cumulate din T1 au ajuns aproape devaloarea celor din primele trei luni din 2007, cand economia era peval. Ofensiva discountului a adus o crestere de 30% a investitiilormarilor retele de magazine alimentare in T1 fata de aceeasiperioada a anului trecut si o dublare a valorii din primele treiluni ale lui 2008, potrivit calculelor ZF.

Germanii de la Kaufland, care dezvolta o retea cu politica dediscount si care au adus primul hipermarket in orasele mici, aufinalizat in primul trimestru investitii de 45 mil. euro, adica maimult de jumatate din totalul investitiilor din retailul modern dinaceasta perioada.

Finantata de BERD, expansiunea Kaufland accelereaza inconditiile in care competitorii sai Carrefour si Real sunt inca inexpectativa, dupa un an in care numarul proiectelor noi deexpansiune demarate pe piata hipermarketurilor s-a redussemnificativ din cauza blocajului de pe piata imobiliara.

Adoua mare investitie din acest an, estimata la 25 mil. euro, a fostfinalizata de reteaua Cora, care a deschis in februarie unhipermarket in mallul Sun Plaza din Capitala.

Antreprenorii locali resimt concurentastrainilor

Expansiunea celor doi operatori de hipermarketuri a adus 1.300de joburi noi in comert in primele trei luni din an, anulandpractic efectul inchiderii retelei romanesti Pic pe piata fortei demunca.

Intrarea in insolventa a Pic, la finele lui 2009, a fortatexit-ul de pe piata al celui mai mare operator autohton dehipermarketuri, detinut de fratii Ilie si Cornel Penescu, care in2008 avea vanzari de 130-150 mil. euro.

Problemele de lichiditati au scos de pe piata un alt brand localde retail in primul trimestru din an, Ethos.

Ion Soloman a anuntat in luna martie ca a vandut reteaua de 21de supermarketuri Ethos unui investitor de origine greaca, care arurma sa redeschida unitatile si sa transforme o parte dintreacestea in outlet-uri de haine.

Pe piata supermarketurilor nu mai este operational in acestmoment niciun magazin Ethos. Reteaua a avut anul trecut vanzari deaproape 30 mil. euro, cu aproximativ 500 de angajati. Retaileriistraini au profitat de contractia retelelor romanesti pentru aintra in locatii noi. De exemplu, germanii de la Billa au intrat inacest an in doua foste locatii ale retelei insolvente SPAR, caresi-a redus la jumatate suprafata de vanzare in aproape un an dereorganizare judiciara.

"In criza, exploatarea slabiciunii unor competitori, fie dincomertul traditional, fie din retailul modern, este una dintreoportunitatile marilor lanturi de comert cu o situatie financiarasanatoasa", spune Ionut Pascu, project manager al companiei deconsultanta Roland Berger Strategy Consultants.

La randul sau, Carrefour a deschis recent primul CarrefourMarket din Capitala intr-un spatiu in care a functionat anterior unsupermarket al unor antreprenori locali.

In lipsa unor semnale de redresare a consumului, antreprenoriilocali vor resimti si mai puternic in acest an competitia pe piata,anticipeaza consultantii.

"In acest moment toate sectoarele de retail sunt supuse uneipresiuni foarte mari din cauza scaderilor importante aleconsumului; avand in vedere ca reluarea cresterii consumului nu seva intampla in acest an, concurenta este de asteptat sa seintensifice in viitorul apropriat", afirma Bogdan Belciu,directorul general al companiei de consultanta A.T. Kearney.

Raportarile retailerilor din T1 dau semnalepozitive

Compania Carrefour Romania, care a raportat in 2009 primuldeclin anual al vanzarilor de la intrarea pe piata, in 2001, arevenit pe crestere in primul trimestru din acest an, raportand unavans de 3,6% in lei.

In acelasi timp, retailerul si-a redus de cinci ori ritmul descadere trimestriala a vanzarilor in termeni comparabili (inmagazinele mai vechi de un an), pana la 2,3%.

Francezul Patrice Lespagnol, care conduce operatiunile localeale Carrefour, spune insa ca redresarea s-a datorat expansiuniiretelei si politicii de promotii agresive, adoptata in ultimul an,deoarece semnalele de revenire a consumului intarzie sa apara. El amai afirmat, in cadrul unui interviu recent pentru ZF ca sansaretailerilor pentru sustinerea redresarii consumului este reducereapreturilor, in conditiile in care nu se asteapta sa vada preacurand o redresare.

Al doilea retailer care a raportat date despre vanzarile dinacest an este reteaua MiniMax, cel mai mic jucator pe segmentuldiscounterelor alimentare. Compania a avut in primul trimestru unavans de 53% in lei fata deT1 din 2009, pe fondul expansiunii retelei, si o crestere organicaa vanzarilor de aproape 24% in luna martie.

Discounterele au fost anul trecut vedetele din retail, pentru caau continuat sa inregistreze cresteri de vanzari faraexpansiune.

Incep anul In forta

Cum s-au extins retailerii alimentari in T1 2010

  • Investitii totale de 77 mil. euro in 11 locatii
  • Au fost deschise 6 hipermarketuri: 5 magazine Kaufland si unCora
  • Billa si Interex s-au extins in 4 locatii
  • Discounterii au deschis 4 magazine (Red Market, Plus, PennyMarket si MiniMax)
  • Au fost create circa 1.500 de locuri de munca in retailulmodern

Extinderea din T1 2009

  • Investitii totale de 55-60 mil. euro in 10 locatii
  • S-au extins retelele Carrefour, Real, Kaufland, Billa si totidiscounterii activi pe piata
  • Au fost create circa 1.000 de locuri de munca in retailulmodern

T1 2008

  • Investitii totale de 30-35 mil. euro in 10 locatii
  • S-au extins retelele Kaufland, Selgros, Billa, Mega Image sidiscounterii
  • Au fost create 600-700 de locuri de munca in retailulmodern

T1 2007

  • Investitii totale de 80-90 mil. euro
  • S-au extins retelele Selgros, Kaufland, Real, Billa, Mega Imagesi discounterii
  • Au fost create 1.500-1700 de locuri de munca in retailulmodern

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO