Companii

Bilanţul Tarom în S1, făcut de Heinzmann: “Situaţia cash-flowului este mai bună, ceea ce ne permite încă un an de rezerve”

Bilanţul Tarom în S1, făcut de Heinzmann: “Situaţia...

Autor: Mirabela Tiron

10.07.2013, 11:14 748

Belgianul Christian Heinzmann, directorul general al Tarom, al cărui mandat a fost redus cu trei ani de consiliul de administraţie condus de Dan Pascariu, spune că planul de management pe patru ani al companiei Tarom conţine 28 de puncte de acţiune, din care şapte ar trebui să înceapă anul viitor. Potrivit lui,  restul de puncte se află în diferite stadii de implementare, ceea ce înseamnă că Tarom se află pe drumul cel bun în executarea planului în pofida procedurilor administrative birocratice complicate.

„Datele financiare şi comerciale per ansamblu sunt îmbunătăţite, situaţia fluxului de numerar (cash flow) fiind mai bună deoarece am reuşit să refacem rezervele de numerar la nivelul începutului de an 2012, ceea ce ne permite încă un an de rezerve. Nu trebuie să uităm că la începutul anului ni s-au dat doar 12 luni de supravieţuire. Datorită măsurilor implementate, suntem acum în poziţia de a continua activitatea, ceea ce demonstrază că punerea în aplicare a planului de management dă rezultate” spune Christian Heinzmann, Director Executiv Tarom şi Accountable Manager.

Oficialii companiei au transmis că Tarom a început implementarea unui program ce va permite reducerea costurilor cu combustibilul, acest lucru reprezentând pentru o companie aeriană cea mai mare categorie de costuri.

„Sunt de asemenea în curs de analiză un set de măsuri suplimentare în scopul reducerii costurilor şi creşterea veniturilor, altele decat cele incluse în planul de management. După finalizarea acestei analize vom reveni cu informaţii detaliate”.

Şeful Tarom a spus că au fost operate mai puţine zboruri, dar cu venituri mai bune. „În acest sens, am intrat în faza finală de implementare a unui sistem avansat de management al veniturilor care ne va ajuta să vindem şi locurile rămase neocupate în avion. Desi  numărul de pasageri este în creştere constantă, ceea ce ne încurajeaza  să continuăm, impactul deplin al acţiunilor se va observa numai după implementarea completă a planului de management şi pe  termen mediu”.

În urmă cu câteva zile, Dan Pascariu, preşedintele consiliului de administraţie a organizat o conferinţă de presă în care a precizat că a redus mandatul belgianului pentru că nu este mulţumit de rezultatele activităţii lui.

În nouă luni de la trecerea sub ma­nagement privat, Tarom a ajuns să caute al treilea director general, după ce a fost scur­tat cu trei ani mandatul belgianului Christian Heinzmann, venit la conducerea com­paniei în noiembrie anul trecut, în con­diţiile în care primul candidat ales în octombrie, austriacul Heinrich Vytoupil, nu a mai semnat contractul.

În iunie anul acesta, Pas­cariu l-a numit în  funcţia de director executiv pe Nicolae Demetriade (un fost şef al Tarom care a lăsat compania pe pierderi) care fusese adus în consiliul de administraţie în mai anul acesta

Tarom este prima companie de stat care şi-a ales management privat, proces menit să conducă la o eficientizare a activităţilor companiei. Din consiliul de administraţie al Tarom fac parte Dan Pascariu, preşedintele Consiliului de Supraveghere al UniCredit Ţiriac Bank,  fostul astronaut Dumitru Prunariu, omul de afaceri Marius Ghenea (proprietarul magazinelor online PC Fun şi PC Garage), Valentin Macec (fostul consilier al ministrului transporturilor Ovidiu Silaghi) şi Ciprian Lăduncă (directorul financiar al firmei de asigurări Alico).

Şi Lucian Isar fusese numit în consiliu, dar în prezent nu mai face parte din board. La începutul lunii mai anul acesta, în funcţia de membru al consiliului de administraţie a Tarom a fost numit Nicolae Demetriade, un executiv care a lucrat anterior timp de 21 de ani în cadrul companiei (în perioada 1981- 2002). Recent, el a fost numit pe poziţia de director executiv al companiei.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO