Companii

Bogdan Chiriac, Director Executiv, Farmaciile Myosotis: Pentru că se pune accent pe preţul produselor şi ne dorim să existe medicamente ieftine ajungem să nu putem susţine salarii decente pentru farmacişti

ZF Health&Pharma Summit'22

Bogdan Chiriac, Director Executiv, Farmaciile Myosotis:...

Autor: Alexandra Cepăreanu

27.09.2022, 16:13 214

În prezent, farmaciştii sunt, din categoria intelectualilor, cei mai slabi plătiţi, deşi termină studiile superioare după cinci ani şi se expun la riscul de consecinţe penale dacă nu întreabă pentru cine este medicamentul solicitat, spre exemplu. Însă, din păcate, tocmai pentru că se pune accent pe preţul produselor şi ne dorim să existe medicamente ieftine pe piaţă ajungem să nu putem susţine salarii decente pentru profesionişti, a spus Bogdan Chiriac, Director Executiv, Farmaciile Myosotis, în cadrul conferinţei ZF Health&Pharma Summit'22.

„În contextul acesta în care medicamentele din România sunt cele mai ieftine din Europa vom asista în continuare la drame. Părerea mea e că rolul farmacistului rămâne esenţial în relaţia cu pacinetul şi îmbunătăţirea stării de sănătate pentru populaţie. Avem mulţi pacienţi vârstnici care vin la farmacie doar penru a sta puţin de vorbă cu farmaciştii. Anul 2023 va fi un an al provocărilor atât din perspectiva cheltuielor, cât şi din perspectiva accesului la medicamente”, a spus Bogdan Chiriac.

 

Ce a mai spus Bogdan Chiriac

Am avut farmacii în Bucureşti dar nu mai avem pentru că piaţa este foarte concurenţială, iar dacă preţul unei licenţe e scăzut şi valoarea care vine de la acea farmacie nu este foarte mare.

Avem aproximativ 150 de farmacii în Galaţi, Brăila, Vrancea, Tulcea şi Contanţa. Circa 90% sunt farmacii urbane, iar restul sunt rurale. În ceea ce priveşte felul în care vedem maximizarea profitului, noi suntem, probabil, singurul lanţ de farmacii la nivelul nostru care nu pune target pe vânzări. Facem asta pentru că din păcate populaţia României este suficient de bolnavă încât nu trebuie să influenţăm vânzarea de medicamente. Trebuie să îi întrebăm ce nevoi au şi să le dăm un tratament aşa cum trebuie. Angajaţii, farmaciştii trebuie să se intereseze de simptomele pe care le poate avea pacientul, să văd dacă tratamentul acoperă toate simptomele, să recomande un interval de timp în care să urmeze tratamentul, să discute despre reacţiile adverse care pot să apară, metode prin care pot fi diminuate efetele adverse. Dacă se leagă acea relaţie, pacientul se întoarce şi devine client fidel.

Legătura farmacist – medic e imporatntă pentru că trebuie să lucreze împreună pentru interesul pacientului.

Ne-am dus de la început şi spre zona rurală pentru că am considerat că şi oamenii de acolo trebuie să aibă acces la tratament ca oamenii din oraşe. Politica noastră este să mergem cu acelaşi preţ indiferent de zonă – rurală/urbană. Avem acelaşi preţ indiferent dacă este sau nu concurenţă.

Am avut încă de la început scopul de a dezvolta continuu afacerea şi reinvestirea profitului. Ultima achiziţie a fost un lanţ regional cu peste 20 de puncte de lucru care aveau o valoare mică de vânzare şi profitabilitate negativă. Dar am reuşit să le integrăm şi avem o creştere anul acesta uşor peste nivelul pieţei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO