Companii

Boom-ul eolian: 600 MW, 240 de turbine, 1 mld. euro

Boom-ul eolian: 600 MW, 240 de turbine, 1 mld. euro
26.04.2010, 23:08 236

Scenariile optimiste arata ca anul acesta ar putea fi pusi infunctiune 600 MW in proiecte eoliene, adica aproape cat un reactoral centralei nucleare de la Cernavoda, 2010 aducand astfel ocrestere de peste 40 de ori a capacitatii instalate in astfel deproiecte comparativ cu sfarsitul anului trecut. Cei 600 de MW deproiecte reprezinta la randul lor investitii de circa un miliard deeuro, sute de locuri de munca create si aparitia dintr-o data a 240de turbine eoliene, daca tinem cont ca in general, in dezvoltarilerecente de parcuri eoliene se utilizeaza "mori de vant" cucapacitati individuale de 2,5 MW. Boom-ul investitiilor in parcurieoliene seamana cu explozia proiectelor imobiliare care acaracterizat anii 2006-2008. La fel ca si in imobiliare, dupafurtuna crizei au mai ramas doar gigantii energetici internationalicare inca mai au bani pentru a face investitii de miliarde deeuro.

"Pana la sfarsitul anului 2010 pot fi puse in functiune proiecteintre 150 si 600 MW, depinde de planurile de afaceri aleinvestitorilor", spune Adrian Baicusi, directorul general alTranselectrica, transportatorul national de energie electrica sicompanie care are un rol cheie in ceea ce priveste aporbareaparcurilor eoliene.

Deja la Fantanele, CEZ a instalat 70 de turbine eoliene si panain toamna mai urmeaza sa fie ridicate inca pe atatea, Energias dePortugal a anuntat ca la mijlocul lui 2010, la Pestera, olocalitate dobrogeana, vor fi instalati 90 de MW, iar Enel ainceput constructia unui parc eolian de 200 MW. Anul viitor, Petromva incepe sa produca energie din vant, iar spaniolii de laIberdrola vor instala primele turbine dintr-un parc care va devenicel mai mare din lume.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO