Companii

Bosch s-a decis să vină la Jucu. Germanii vor investi 60 mil. euro şi vor crea 2.000 de noi locuri de muncă

 Bosch s-a decis să vină la Jucu. Germanii vor investi 60 mil. euro şi vor crea până la 2.000 de noi locuri de muncă

Autor: Laurentiu Cotu

27.01.2012, 09:24 12352

Acesta a confirmat ieri pentru postul de televiziune localTransilvania L!VE, că pe lângăproducătorul italian de electrocasnice De'Longhi SpA care va achiziţiona facilităţile de producţie Nokia din Cluj, şi grupul german Bosch va demara o investiţie în parcul industrial Tetarom III. Investiţia germanilor va crea circa 2.000 de noi locuri de muncă.

''Consiliul Judeţean Cluj a făcut unele declaraţii în ceea ce priveşte acestă nouă investiţie, în momentul în care a fost anunţatacordul pentru achiziţionarea de către compania italiană De'Longhia facilităţii de producţie Nokia din Cluj.Contractul cu Bosch este finalizat, astfel că aşteptăm semnarea lui, dupăce un anumit dosar va fi avizat de Ministerul de Finanţe", a declarat directorul general Tetarom, în cadrul unei emisiuni la postul Transilvania L!VE. Potrivit acestuia,Bosch îşi va instala facilităţile de producţie pe 21 de hectare din parcul industrial Tetarom III, parcul unde a funcţionat şi fabrica de telefoane mobile Nokia, iar investiţiile ar putea ajunge la peste 60 mil. euro. Aici urmează să fie produse, chiar din acest an, componenteelectronice pentru automobile, conform lui Găvrea.

Citiţi aici istoria Bosch, una dintre cele mai importante companii de tehnologie

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj Alin Tişe a declarat miercuri, odată cu anunţul privind preluareafacilităţii de producţie Nokia din Jucude cătreproducătorul italian de electrocasnice De'Longhi, că instituţia pe care o conduce se află în negocieri avansate cu un nou investitor, fără să precizeze numele acestuia. Tişe spunea că este vorba de un producător de componente auto care va investi 60 mil. euro în fabrica din parcul Tetarom III şi va crea între 1.500 şi 2.000 de locuri de muncă.

De ce a plecat Nokia din România ?

Pe de altă parte, CJ Cluj a precizat încă din luna septembrie a anului trecut, când Nokia îşi anunţa plecarea din România, că negociazăcu compania germană Bosch pentru o investiţie într-o fabrică de componente auto, în parcul industrial Tetarom 3. La acel moment, reprezentanţii CJ Cluj mai spuneau că negocierile cu germanii de la Boschdurau de peste 10 luni.

Grupul Bosch este prezent în România din anul 1994şi deţine cinci companii, respectiv Robert Bosch (distribuţie de echipamenteşi piese auto, echipamente termotehniceşi scule electrice), BSH Electrocasnice (importşi distribuţie de electrocasnice marca Boschşi Siemens), Bosch-Rexroth (componente pentru industria de maşini-unelte), fabrica Bosch-Rexroth România de la Blaj, care produce scule electrice şi centrul de servicii de externalizare Bosch Communication Center din Timişoara. CompaniaRobert Bosch SRL a realizat în 2010 o cifră de afaceri de 249,5 mil. lei (circa 59 mil. euro), conform sitelui Ministerului Finanţelor Publice.

Grupul Bosch, cu vânzări de 47,3mld. euro în anul fiscal 2010 şi circa 283.500 de angajaţi, este unul dintreliderii globali ai furnizorilor de tehnologieşi servicii, în domeniile auto, tehnologie industrială, bunuri de larg consumşi construcţii.

Grupul Bosch cuprinde pe lângă compania Robert Bosch GmbHaproximativ 350 de filialeşi companii regionale în peste 60 deţări. Bosch investeşte mai mult de 3,8 miliarde euro în fiecare an în cercetareşi dezvoltare. Compania a fost înfiinţatăîn Stuttgart în 1886 de către Robert Bosch (1861-1942) sub numele "Atelier de mecanicăfinăşi inginerie electrică".

Pe lângă investiţia germanilor de la Bosch şi producătorul italian De'Longhi va investi30 mil. euro în realizarea unei fabrici de electrocasniceîn Jucu, pe platforma fostei facilităţi Nokia, şi va crea între 600 şi 1.000 de noi locuri de muncă.

Investiţiile companiilor De'Longhişi Bosch la Jucu ar putea echilibra piaţa muncii din zonă, grav afectatădupă plecarea Nokia.Grupul finlandez Nokia a decis, la finele lunii septembrie 2011, săînchidăfabrica de la Jucu, judeţul Cluj, în cadrul unui pro­gram de eficientizareşi reducere a costu­rilor.În urma plecării Nokia, un număr total de 2.200 angajaţi şi-au pierdut locurile de muncă.­ Grupul finlandez Nokia a început în luna februarie 2008 producţia de telefoane mobile la fabrica din Jucu, investiţia în fabrică ridicându-se la 60 mil. euro.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO