Companii

bpv Grigorescu: „Vulturii” imobiliari cauta „vise”- America House la pret de „distressed”

bpv Grigorescu: „Vulturii” imobiliari cauta „vise”- America House la pret de „distressed”

Catalin Grigorescu, managing partner al firmei bpv Grigorescu: Am fost fericiti sa ramanem la acelasi nivel de venituri si la fel am fi si in acest an, daca am reusi un rezultat similar. Eu in momentul de fata nu simt ca exista un driver real al economiei, cu exceptia infrastructurii

01.02.2010, 23:05 84

Piata imobiliara locala starneste in continuare interesulinvestitorilor imobiliari, dar acestia cauta produse care nu existala ora actuala: cladiri moderne in centrul orasului, detinute deproprietari cu dificultati financiare, nevoiti sa vanda ladiscounturi considerabile, apreciaza avocatul Catalin Grigorescu,managing partner al firmei bpv Grigorescu.

"Cred ca mai sunt investitori interesati de imobiliare inRomania, gen Immorent, care sunt deja in piata si vor sa-sidezvolte portofoliul, dupa ce nu au facut in trecut stocuri deterenuri in ideea ca «lasa ca vedem noi ce facem cu ele». In plus,sunt tot felul de fonduri care vor sa cumpere cladiri in zonecentrale (prime locations) de la proprietari cu probleme(distressed owners), ceea ce nu exista. Ce vor ei sa cumpere?Charles de Gaulle Plaza, America House, City Gate, la preturidistressed?", spune Grigorescu.

De aproape doi ani pe piata imobiliara se vorbeste despreinteresul "vulturilor" pentru achizitia unor proprietati la preturicu 70-80% mai mici fata de maxim, dar pana la ora actuala acestiaau reusit sa faca putine tranzactii, pe fondul pretentiilorexagerate, dar si al ajutorului pe care o parte dintre investitoriiimobiliari l-au primit de la banci. Cu toate acestea, randamentelepentru care unii proprietari ar fi dispusi sa cedeze active aucrescut de la 6,5-7%, la sfarsitul anului 2008, la circa 11%,potrivit lui Grigorescu.

Firma pe care acesta o conduce numara 32 de avocati si ainregistrat anul trecut venituri de circa 3 mil. euro, in crestereusoara cu 3-4%, pe segmentul imobiliar oferind consultanta pentruImmorent in procesul de structurare a etapelor de investitii pentruproiectul Smart City, precum si pentru acordarea unor finantaricatre RED Management Capital.

"Am fost fericiti sa ramanem la acelasi nivel de venituri si lafel am fi si in acest an, daca am reusi un rezultat similar. Eu inmomentul de fata nu simt ca exista un driver real al economiei, cuexceptia infrastructurii, daca acest contract cu Vinci va fi urmatde altele. Dar aceste lucruri nu se pot intampla peste noapte",spune avocatul.

Firma a inceput anul trecut sa asiste clientii si in litigii,care au generat aproape 20% din cifra de afaceri, unul dintre ceimai importanti clienti pe acest segment fiind o companie petrolierapentru care bpv Grigorescu a gestionat litigii fiscale de 15milioane de euro.

Firma a oferit anul trecut si asistenta pentru restructurareacorporatista a unor companii precum Siemens si E.ON, iar pentruacest an isi propune sa dezvolte practicile de energie siproprietate intelectuala. "Ne propunem sa ne intarim in domeniulenergiei, probabil prin recrutarea unui specialist in aceastapractica. In plus, vrem sa lansam practica de proprietateintelectuala, deoarece se potriveste profilului de servicii pe carele avem", spune Grigorescu.

bpv Grigorescu este o firma infiintata in 2006 de patru avocati,casa de avocatura fiind unul dintre membrii fondatori ai alianteibpv Legal, o retea care ofera servicii in orase precum Budapesta,Praga, Bruxelles, Viena si Bucuresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO